Malware Detected Di Blog , Apa tindakkan perlu di ambil ??

By | April 2, 2011

Salam Bahagia ๐Ÿ™‚
Siapa disini guna google chrome ? bee tak tahu lah orang lain apa pendapatnya , bagi bee google chrome nih bagus walaupun ada sesetengah blog yang bee terpaksa masuk guna firefox , entah kenapa agak pelik ..Baru-baru ni bee BW ke blog kak pah sekali naik warning warna maroon nih blog kak pah ada malware katanya , Tapi jangan gelabah , macam blog rafina mimi dan ellen pun selalu juga kena malware kan , beberapa kali bee terserempak dengan warning ni di blog korang , tapi jika tak guna google chrome rasanya tak ada warning malware kan ..so eloklah guna google chrome , sesetengah orang naik warning ni pun dia terjah je masuk blog yang di jangkiti tu , memang boleh sebenarnya sebab kadang-kadang bukan blog itu yang di jangkiti tapi blog lain …Seperti kes kakpah ni , sila tengok gambar di bawah betul-betul , dibahagian yang bee bulatkan tu ..

Malware Detected

Malware Detected

Disitu di sebut blog kakpah mengandungi content dari blog dwexxuty.blogspot.com , bermakna blog tersebut yang di jangkiti malware tersebut , tindakkan yang kak pah perlu buat ialah cari url dwexxuty.blogspot.com tu dan remove segera , itu saja ..masaalah malware ni akan segera selesai , mula-mula cari di bloglist , then tengok lah gambar , banner , atau shoutbox/shoutmix yang mengandungi url malware tu , then kalau nak puas hati boleh ajer klik “safe browsing dianostic page ” yang tertera di warning tu , atau pergi ke akaun , dan klik di webmaster dan ikut cara di bawah

  1. Di Webmaster Tools Home page, pilih site yang korang nak di diagnostics
  2. Klikย Diagnostics, Dan klikย Malware.
  3. klik ย Request a review.

Bila dah diagnostics kita tengok keputusan nya biasanya kalau blog kita sendiri ada malware , webmaster tu akan cadangkan beberapa langkah untuk remove malware tersebut ๐Ÿ™‚ tapi macam kes kak pah tu , bukan blog kak pah yang di jangkiti cuma url blog yang di jangkiti ada dalam blog kakpah …faham tak ? bantai je lorh ..ngeh ngeh …

kak mimi sila lihat contoh didalam gambar yer ๐Ÿ™‚

 

38 thoughts on “Malware Detected Di Blog , Apa tindakkan perlu di ambil ??

  1. mummy

    mummy pun pernah masuk jugak blog2 yang mengalami masalah nie..kekadang takut jugak terkena virus kat blog kita..

    p/s:hehe blog mummy ok ker b??? kuangkuang…morning terjah2 bee jap, ai lama tak datg umah apehal majuklh tuh..taknak kawan ngan kita lgi ker?? oklah mummy tima..huhu..

    Reply
    1. puanbee Post author

      kalau kita masuk blog ada virus , blog kita tak jangkit cuma lappy jer jangkit haha ..lappy bee di format kelmarin gara2 virus gak lah ๐Ÿ™‚

      Reply
    1. puanbee Post author

      kan bee yg mana kenai tu be inform lah tk kenal nk buat apa memang tk leh masuk lah blog dia..

      Reply
    1. puanbee Post author

      kalau kat cbox buang jer semua mesej tu , login di sb web pastu reset je kak pah ๐Ÿ™‚ try tengok bloglist bee rasa bloglist tu ..

      Reply
  2. ayujamal

    tak tau nak buat ape..he..he

    tapi bila kita pakai virus yang protect seluruhnya termasuk internet..insyaallah kita akan selamat

    Reply
  3. aween

    kak bee..blog saye xde lagi kot kan virus ni datang menyerangggg…

    Reply
      1. mrs.sabri

        aik..pelik pulak..padahal senarai bloglist sentiasa je ada..k.mimi x remove pun mana2 bloglist yg kena malware..jgn2 link url lain kot..

        Reply
        1. puanbee Post author

          sebab mungkin lah blogger tu tk hupdate blog nyer..so url nya kan tersorok mugkin lah ….hee teori bee jerr

          Reply
  4. Lorna

    wahhh bee…
    info yg sgt berguna nih ;p
    lorna pun kdg ada gak terjmpa camnih…
    dtg blog lorna takde masalah kan so far…ekeke..(kecuali lmbt loading la kan)…
    muahaha….

    Reply
    1. puanbee Post author

      blog lorna tk de lah , hikss kalau wp ada bee pom tk tahu nak buat camne nak kena study dulu ler..

      Reply
  5. ct N honey

    ada gak kelebihan guna google chrome ni ye,lagipun ct suka gunakannya,..setakat ni blog ct tak de plak malware,terima kasih la beri panduan jika terkena senang nak buat ,hrp2 jgn..

    Reply
    1. puanbee Post author

      kot2 lah terkena kan ..malware nih cepat merebak blogspot bee sendiri pun dah pernah kena..sampai dashboard tk buleh buka..

      Reply
  6. ellen

    Ellen dah fed up ngan malware ni Bee..sebab dah lama dah dari suarahatiku berkata tu…memang tak da linj langsung kat blog…bukan ellen ja cari tapi kawan ellen pn tlg cari..tak da juga..bloglist bukan kat blog ellen kan…dan kalo ellen copy pic ellen tak ambil URL dia, Ellen letak URL ellen sebagai link…suka sangat agaknya dengan blog ellen tu kan..hehehe…
    Ellen jg dah hantar tiket ke google minta mrk removekan warning tu tapi sampai skg tak buat juga..kdg2 ada kdg2 tak der…ciss…tapi tak pa la..bukan blog kita kan..hehehe

    anyway..Thnks bee..

    Reply
    1. puanbee Post author

      di dashboard ellen tengok tak ? bee remove dr dashboard terus atau pun follower ellen tu..hurm google pun tk remove2 lagi yer..

      Reply
  7. mrs.sabri

    ellen pun kena dari SUARA HATIKU jugak ke??sama la kita..tapi bila cari kat senarai bloglist,link url tu memang x ada..@:

    Reply
  8. cik fafa

    cam mana nak tau kita dijangkiti malware nie? baru tau coz de pengomen yang bgthu.. haishh… cam berdebar sakan je nie, mcam mana nak delete? xfaham lahhhh… ada sape2 leh tolong x???

    Reply
  9. najwa wawa

    salam puanbee..:) saya punya blog pon jadi cam blog puanbee..,virus dari content blog len..cam ne nak cari url blog tu ea…sbb nak masuk dashboard sendri n xbleh asyik keluar malware je…huhu…harap dapat membantu..,tak taw tutorial mana nak guna da..:( ….huhuhu

    Reply
    1. puanbee Post author

      sekarang ni dashboard dah lain , kalau boleh kena buang semua url dulu

      dah cuba buang url di widget tu tak ?

      Reply
        1. puanbee Post author

          tak , widget yg ada link je , mcm akk komen di blog najwa tadi lah ..

          hantar email ke webmaster intak diorang review , link mana yang jangkit dengan malware , lepastu boleh search kandungan content blog , bloglist , follower , theme

          Reply
          1. najwa wawa

            saya dah bukak wemaster.tkan malware..dia tulis no detected any malware in this site..so dah xda ka?

          2. najwa wawa

            saya pn rasa cam tu..saya dan try scan blog..sume clean.,n try byk tutorial da..,virus tu dtg dari blog hima-rain.blogspot.com
            cube akak try tgk blog dia…bleh bukak tak..saya dah remove dia da.tp still sama jgak ade malware…huhu

          3. puanbee Post author

            kalau dr bloglist kadang2 dia ada , bila dia update je mesti link dia ke atas , tu sbb ada warning tu …

            follower dah cek tk ? kot dia follow blog najwa ..

          4. najwa wawa

            yes!!..akak..saya dah boleh bukak da..saya dah remove dia.tapi terlupa plak yang saya follow dia then saya dah unfollow dia. saya try bukak blog guna chrome..dah boleh da…heheh…thanx a lot sgt2 akak sbb membantu…heheh..:) senyum kembali bersinar..hehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.