Info

COVID-19: Pembukaan sekolah di seluruh negara pada 20 Januari ditangguh – KPM

Masaalahnya , aku baru hantar anak ke asrama petang tadi , petang 16/1/2021. Lepas tu apa ? menggelabah tenuk jadinya. Dari Selangor ke Teluk Intan. Sudah lah susah nak kena buat surat rentas negeri bagai. Kerana hantar anak back to back tak singgah mana-mana tak rehat sekejap pun di mana-mana , tayar kereta pancit uiiii …

COVID-19: Pembukaan sekolah di seluruh negara pada 20 Januari ditangguh – KPM Read More »

Renew ssm online dengan hanya RM70 setahun

Terkejut saya tengok ada website yang menawarkan renew ssm secara online dengan harga RM140 beberapa hari lepas. SSM atau sijil pengesahan perniagaan yang di keluarkan oleh SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA itu berharga RM60 sahaja jika pergi kaunter. Dan RM70 jika renew di website sah mereka. Yang lain sah atau tidak saya tak tahu. Jika nak renew …

Renew ssm online dengan hanya RM70 setahun Read More »

i-Sinar pengeluaran kwsp akaun 1

SYARAT PERMOHONAN i-SINAR KWSP Permohonan mulai 1 disember 2020 Permohonan HANYA boleh di buat secara online , melalui telefon atau komputer peribadi ahli. Berumur 55 tahun dan ke bawah Ahli atau pencarum yang diberhentikan kerja atau ditangguh bayaran gaji AHLI AKTIF KWSP : MEMPUNYAI SEKURANG KURANGNYA 1 CARUMAN MULAI MAC2019 SEHINGGA FEBUARI 2020. Tiada caruman …

i-Sinar pengeluaran kwsp akaun 1 Read More »

Cara mudah menghasilkan report/penyata aliran tunai & untung rugi bagi kegunaan semasa mengisi e-Filing LHDN.

Ingat! Tarikh akhir submit e-filing borang B pada 31 Ogos 2020 ni, masih sempat lagi! kepada para usahawan atau peniaga kecil yang hendak declare pendapatan dan teringin sangat nak jadi pembayar cukai tetapi bajet ala-ala je , nak upah orang takut mahal. Nak buat sendiri takut salah. Saya nak rekomenkan sistem AES ini. Sebelum ini …

Cara mudah menghasilkan report/penyata aliran tunai & untung rugi bagi kegunaan semasa mengisi e-Filing LHDN. Read More »

Cara senang buat akaun bisnes untu mereka yang bisnes sendiri kecil-kecilan

Assalamualaikum , saya nak share satu info ni sebab ramai sangat tanya di group facebook macam mana cara nak simpan akaun syarikat untuk hantar ke LHDN dan seterusnya menjadi pembayar cukai. Walaupun bisnes ala-ala sahaja. Saya rasa ramai yang hendak bayar cukai, bukan tak nak bayar cuma mereka tidak tahu caranya kan. Saya pun tahun …

Cara senang buat akaun bisnes untu mereka yang bisnes sendiri kecil-kecilan Read More »

Penyakit kucing FELINE INFECTIOUS PERITONITIS VIRUS OR FELINE CORONAVIRUS INFECTION

BAWA KUCING KE KLINIK

Assalamualaikum , selamat petang. Hari ni saya nak update lah info dan kos yang di kenakan untuk penyakit kucing yang di beri nama FELINE CORONA VIRUS atau FIP atau busung air.Lepas sambutan raya haji kerja tak banyak sangat di sebabkan COVID19 terjejas juga lah. Jadi kita santai santai update blog saja lah. Kucing di bawah …

Penyakit kucing FELINE INFECTIOUS PERITONITIS VIRUS OR FELINE CORONAVIRUS INFECTION Read More »

Pengalaman buka akaun bank perniagaan MAYBANK 2019

Hari ni saya nak share pengalaman saya buka akaun bank untuk perniagaan di Maybank. Sebenarnya dah lama dah nak buka akaun ni. Dari tahun 2018 ke tahun 2019. Jadi sebab malas nak bertangguh sesuai dengan tahun baru. Jadi saya tidak berlengah lagi. Terus ke cawangan maybank terdekat dan submit borang. Jadi ramai kawan-kawan di facebook …

Pengalaman buka akaun bank perniagaan MAYBANK 2019 Read More »