Daftar perkeso untuk pekerja yang menjalankan pekerjaan sendiri semasa musim pkp secara online

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera kepada semua , apa khabar ? lama tak beraksi saya sebagai ibu yang berdedikasi memang sangat sibuk dengan anak-anak. Dah lama saya nak mendaftar perkeso dan akhirnya saya dapat mendaftar secara online. Ambil kesempatan sementara MCO di jalankan ini banyak pejabat kerajaan boleh berurusan secara online sahaja. Semasa pkp 1.0 saya sempat daftar LHDN untuk company saya secara online. Kelmarin saya tolong kawan daftar ssm sepenuhnya secara online. Sekarang saya daftarkan diri saya sendiri ke sistem PERKESO secara online. Allhamdulillah mudahhhh sikit ya.…

Hari ini 20 mei 2021 – kes covid19 tertinggi dan kes kematian tertinggi di rekodkan

Kes positif harian (6,806) hari ini adalah tertinggi pernah dilaporkan. KKM menjangkakan kes positif harian akan terus meningkat. Aku rasa akan menigkat jugak. Memang susah dah nak turun dengan keadaan orang yang degil yang nak jugak beraya di kampung hari tu. Alahai tak tahu nak kata apa dah. Hari ini sekali lagi kes kematian tertinggi direkodkan iaitu 59 kematian. Tak risau ke ? Aku duduk di selangor ni makin risau , kami dalam keluarga hanya suami je yang kerap keluar kerana bekerja , bekerja pula bidang essential…

Wanita tanpa rahim (simptom MRKH) yang jarang berlaku

Drama bersiri Rahimah tanpa rahim lakonan Azlee Khairi, Puteri Aishah, Hafidz Roshdi dan Ezzaty Abdullah yang mula ditayangkan pada 21 januari 2021 'diperlekehkan' berikutan judulnya yang dikatakan tidak sesuai. gambar di ambil dari page metro online Jika tidak tahu berkenaan wanita tanpa rahim ini boleh lah mula cari info di google atau youtube , atau tengok video luahan seorang pesakit MRKH di bawah ini. Jadi sebab benda dah kecoh , dan semasa pkp ini boleh lah aku meluangkan masa menonton drama untuk mengurangkan stress aku. https://youtu.be/OvTIHjbdkRk Ada…
COVID-19: Pembukaan sekolah di seluruh negara pada 20 Januari ditangguh – KPM

COVID-19: Pembukaan sekolah di seluruh negara pada 20 Januari ditangguh – KPM

Masaalahnya , aku baru hantar anak ke asrama petang tadi , petang 16/1/2021. Lepas tu apa ? menggelabah tenuk jadinya. Dari Selangor ke Teluk Intan. Sudah lah susah nak kena buat surat rentas negeri bagai. Kerana hantar anak back to back tak singgah mana-mana tak rehat sekejap pun di mana-mana , tayar kereta pancit uiiii .. sebab kejarkan waktu. Covid oh covid. KUALA LUMPUR :Ā Kementerian Pendidikan (KPM) mengumumkan sesi persekolahan secara bersemuka yang dijadualkan bermula 20 Januari di seluruh negara ditangguhkan berikutan keadaan semasa jangkitan COVID-19. Menurut…
Renew ssm online dengan hanya RM70 setahun

Renew ssm online dengan hanya RM70 setahun

Terkejut saya tengok ada website yang menawarkan renew ssm secara online dengan harga RM140 beberapa hari lepas. SSM atau sijil pengesahan perniagaan yang di keluarkan oleh SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA itu berharga RM60 sahaja jika pergi kaunter. Dan RM70 jika renew di website sah mereka. Yang lain sah atau tidak saya tak tahu. Jika nak renew ssm dengan harga cuma RM70 boleh lah ke sini https://ezbiz.ssm.com.my/ perhatikan betul-betul url nya. Kerana ada URL yang seakan sama. SSM saya telah terlewat sebulan. Sebulan RM10. Jangan bagi lewat lama-lama lah,…
i-Sinar pengeluaran kwsp akaun 1

i-Sinar pengeluaran kwsp akaun 1

SYARAT PERMOHONAN i-SINAR KWSP Permohonan mulai 1 disember 2020Permohonan HANYA boleh di buat secara online , melalui telefon atau komputer peribadi ahli. Berumur 55 tahun dan ke bawahAhli atau pencarum yang diberhentikan kerja atau ditangguh bayaran gajiAHLI AKTIF KWSP : MEMPUNYAI SEKURANG KURANGNYA 1 CARUMAN MULAI MAC2019 SEHINGGA FEBUARI 2020.Tiada caruman dalam tempoh 2 bulan semasa permohonan Awak semua faham tak ? kalau sebelum mac 2019 tidak berkerja bermaksud akaun kita memang tak aktif pun , so tak layak lah. Tapi saya nak cuba jugak lah mohon.…
AIR SELANGOR TAKDE LAGI

AIR SELANGOR TAKDE LAGI

Air Kuning di PerakAir Hitam di JohorAir Keroh di MelakaAir Hangat di LangkawiAir takde di Selangor ...... Bersabarlah rakyat selangor , saya ni dah lama duduk selangor walaupun asal dari perak , adalah 17 tahun gitu. Dah macam-macam lalui dari memboyot bawak anak tu dalam perut , sehingga anak tu dah besar dah berumur 7 tahun. Dulu pernah tulis di blog ni. Tapi sayang entri tu terpadam dah semasa blog kena virus. Tidak ka boleh mengimbau kembali. Sepanjang musim covid ni , dari PKPD , PKPP dan…
Cara mudah menghasilkan report/penyata aliran tunai & untung rugi bagi kegunaan semasa mengisi e-Filing LHDN.

Cara mudah menghasilkan report/penyata aliran tunai & untung rugi bagi kegunaan semasa mengisi e-Filing LHDN.

Ingat! Tarikh akhir submit e-filing borang B pada 31 Ogos 2020 ni, masih sempat lagi! kepada para usahawan atau peniaga kecil yang hendak declare pendapatan dan teringin sangat nak jadi pembayar cukai tetapi bajet ala-ala je , nak upah orang takut mahal. Nak buat sendiri takut salah. Saya nak rekomenkan sistem AES ini. Sebelum ini saya rekomen MUAB. Tapi MUAB tak cukup tutorial sampai ke daftar dengan LHDN dan submit borang B. Saya pun mengagau jugak lah sehinggakan kawan rekomenkan AES ini. Jadi saya beli sebab nya…
Cara senang buat akaun bisnes untu mereka yang bisnes sendiri kecil-kecilan

Cara senang buat akaun bisnes untu mereka yang bisnes sendiri kecil-kecilan

Assalamualaikum , saya nak share satu info ni sebab ramai sangat tanya di group facebook macam mana cara nak simpan akaun syarikat untuk hantar ke LHDN dan seterusnya menjadi pembayar cukai. Walaupun bisnes ala-ala sahaja. Saya rasa ramai yang hendak bayar cukai, bukan tak nak bayar cuma mereka tidak tahu caranya kan. Saya pun tahun ini baru nak hantar penyata akaun ke LHDN. Saya pernah buka 2 syarikat lain tapi dah di tutup. Yang terakhir ini adalah syarikat ke-3. Ye lah masa tu entah bisnes apa aku…