Breadcrumb Dan Sitemap Untuk SEO

Breadcremb

Breadcrumb navigation sangat  baik untuk kegunaan dan untuk SEO. Ini navigation berasaskan teks menunjukkan di mana dalam hirarki laman laman web yang sedang dilihat berada dan lokasi anda dalam laman web, sementara memberi pintasan untuk anda akan melompat lebih tinggi hirarki halaman. contoh  navigation breadcrumb dalam blog  :

“Home> Home Furnishings> Lampu> Table Lamps.”

 

Jika breadcrumb mengandungi teks link dengan kata kunci yang relevan dalam anchor text, iaitu manfaat SEO . Memudah kan pengunjung untuk memilih artikle yang lebih lama , Kebanyakkan website yang “pro ” ada breadcrumb , korang yang nak buat Breadcrumb seperti gambar di atas boleh rujuk  CARA DAN TIPS PEMASANGAN BREADCRUMEB

Sitemap

Sitemap adalah halaman atau page yang perlu ada pada sesebuah blog.Tips dan tutorial mengenai cara memasang sitemap ini adalah khas untuk pengguna blogspot.Untuk pengguna wordpress kebanyakan sudah sedia maklum mengenai sitemap dan cara memasangnya.

Apakah Itu Sitemap?

Sitemap adalah page atau halaman pada blog yang akan menunjukkan struktur yang ada pada blog kita yang mana akan memudahkan laluan search engine atau enjin carian untuk crawl atau melawat page sesebuah blog.Disamping ianya berguna untuk meningkatkan SEO sesebuah blog,sitemap juga membantu dan memudahkan pembaca untuk merujuk atau mencari sesuatu maklumat di blog kita.Kebiasaannya page ini akan diletakkan dibahagian menubar seperti yang boleh dilihat pada menubar pada blog ini.

Untuk tutorial pemasangan sitemap boleh rujuk artikle ini CARA PASANG SITEMAP PADA BLOGSPOT

Malas buat tutorial disini , korang boleh rujuk disana , tak faham tanya erk….wordpress boleh pakai plugin jer..

7 thoughts on “Breadcrumb Dan Sitemap Untuk SEO”

  1. Contoh akak tu macam kenal je..hehee
    Sekarang nie kan kak, Myra baru tau sikit2 psl SEO la, breadcrum la, sitemap la 🙂

    Tima kasih bebanyak tau kak sebab membantu 🙂

  2. hehe btl bee..kena cuba tgok2 tutorial org lain baru la menjadi..hri tu tgok tutor sape tah dah lupe memang x jadi..@:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.