Categories
Food & Recipe

Cara masak nasi goreng sardin / Resepi nasi goreng sardin

Cara masak nasi goreng sardin , resepi nasi goreng untuk keluarga besar. Mudah dan cepat boleh makan. Klik cara masak bergambar di dalam.

Categories
Food & Recipe

Resepi kuih kaswi kenyal guna sukatan cawan

Sejak dah pandai buat kuih kaswi ni kan. Pandai la nak tempek resepi di blog pula. Allhamdulillah. Blog dah okay sikit. Mood dah cantik sikit. Anak yang paling kecik dah tak banyak ragam. Hutang dah banyak nak settel. Apa lagi kita nak ? Masak la kerja nya. Hobi lama kembali lagi. Iaitu masak dan tempek […]

Categories
Uncategorized

Nasi goreng budu dan nenas

Siapa pernah makan nasi goreng budu dan nenas angkat tangan. Masa buat tu merapu ja sebab bahan kekurangan di dapur ku. Jadi ku pandang kiri. Ku pandang kanan yang tu je ada. Budu.. nenas.. ikan bilis.. cili hijau pun kehabiasan stok. Jadi terhasil lah nasi goreng budu ni. Ada orang tak suka budu. Saya suka […]

Categories
Uncategorized

Resepi Bihun Sup Utara Dan Cara Buat Sambal Kicap – Sup Ayam

Kali ni saya nak kongsi kan resepi bihun sup utara dan cara buat sambal kicap nya sekali. Kali ini saya gunakan ayam. Saya jarang masak sup daging kecuali jumpa daging yang betul-betul segar sahaja. Anak pun leh suka kan ayam. Jadi menu biasa nya ayam je. Apa yang lain nya bihun sup utara ? setakat […]

Categories
Uncategorized

Resepi : Ayam goreng bersalut oat ( mengidam !! )

Hidang resepi ayam goreng bersalut oat la pulak … buat lama dah .. malam – malam terasa nak makan Ayam Goreng , tak kisah la ayam goreng macam mana , macam di pasar malam pun ok , tapi mana ada pasar malam lagi di buka jam 1 pagi .. lapar tak tentu hala perut ni […]

Categories
Uncategorized

Bubur Nasi Herba Segera Faiza

Published on: May 17, 2012 @ 09:20 : Cari kelainan dalam memasak  kita cuba buat bubur nasi herba segera pulak , ye lah sejak akhir-akhir ni sibuk sangat , tapi masak tetap ko… dah pegang title mak dan surirumah ni, mana boleh tak masak.. paling bodoh-bodoh pun buat telur masak kicap , masak juga… tapi kalau […]

Categories
Uncategorized

Cara Buat Sambal Belacan Sedap

Published on: May 20, 2012 @ 14:19 : Mintak maaf pada yang bertanya di Facebook tu , saya cuma ambil dan nak share disini , Ibu-ibu bapa-bapa yang baca ni boleh share disini tips membuat sambal belacan sedap , asal korang makan sambal tu rasa sedap kira sedap lah tu , boleh lah share dengan kawan-kawan […]

Categories
Uncategorized

Buat Sendiri : Resepi Popia Basah

Jul 27, 2012 @ 06:14 : Baru sekali buat sendiri popia basah di rumah menggunakan resepi di bawah. Sebelum ni asyik merengek pada kakak ipar untuk beliau buatkan popia basah setiap kali balik ke kampung. Resepi asli dari arwah mak mentua katanya. Suami selalu sangat sebut-sebut ,popia basah arwah mak nya sedap. Entah kenapa 10 tahun […]

Categories
Uncategorized

Kek coklat minyak lembab di kukus sukatan cawan

Kek coklat minyak di kukus menghasilkan kek lembab dan sedap. Saya gunakan sukatan cawan .. ianya lebih mudah dibandingkan guna penimbang. Resepi yang sama saya telah kongsikan di blog ini berkali-kali. Setiap kali buat mesti ada perubahan sikit cara hias nya. Bila beli rasa tak puas makan. Buat sendiri insya- ALLAH berulang-ulang makan. Coklat tu […]

Categories
Uncategorized

Resepi Ayam Masak Halia untuk ibu berpantang

Resepi ayam masak halia untuk ibu berpantang timbul bila saya masakkan untuk adik saya sendiri yang baru sahaja melahirkan cahaya mata ke dua beliau. Awal tahun lagi keluarga kami dah terima 2 orang kelahiran orang baru. Di taiping adik bongsu juga melahirkan seorang baby boy anak sulung beliau. Seronok bau baby …  sedap… Sekarang beralih ke […]