Cara Buat Sambal Belacan Sedap

By | February 27, 2016

Published on: May 20, 2012 @ 14:19 : Mintak maaf pada yang bertanya di Facebook tu , saya cuma ambil dan nak share disini , Ibu-ibu bapa-bapa yang baca ni boleh share disini tips membuat sambal belacan sedap , asal korang makan sambal tu rasa sedap kira sedap lah tu , boleh lah share dengan kawan-kawan yang lain kan…

Biasalah perempuan semua nak masak sedap-sedap untuk suami kan, Bila suami komplen sambal belacan tak sedap , harus buat sesuatu … setakat ni sambal belacan saya memang hari-hari suami suruh buat …sebab tu guna cara cepat … Sambal belacan yang sedap banyak versi sebenarnya , janji cari belacan yang sedap dulu , kalau boleh lepas beli belacan tersebut , haruslah di bakar sikit sampai keluar bau , nanti bila dah buat sambal belacan ada rasa belacan yang telah di bakar , sedap wooo…

cara buat sambal belacan sedap

Kalau ikut cara saya buat sambal belacan versi cepat dan mudah sekali , malam2 blender je … ngengngeeenggg dah siap ! .. biasa saya nak buat apa pun kena cepat , sibuk.. ahaks…

  • belacan haruslah di bakar dulu , lepas beli bakar terus lepas tu simpan dlm peti ais. Bakar dalam kuali leper je.
  • guna asam limau / asam jawa.
  • cili padi + cili merah (cili padi segemgam + cili merah 4 biji)
  • sedikit garam

Saya biasa guna blender aje … kalau nak tumbuk lambat.

  1. Masukkan cili padi , air asam jawa pekat (sikit je agak-agak tenggelam cili)
  2. Masukkan belacan 3 inci lebarnya
  3. Blender sampai halus
  4. Masukkan cili merah
  5. Blender sikit je sehingga cili merah hancur tapi tak halus.

Sedapnya sambal belacan saya .. hehehe …

P/S : Nanti dah buat sambal belacan baru letak ye .. stok cili dah habis pulak waktu buat entri ni.. jom tengok resepi air asam pulak disini

40 thoughts on “Cara Buat Sambal Belacan Sedap

  1. zie fauzi

    sambal belacan mkn dgn masak lemak putih tu dgn nasi panas mmg sedap… kalauzie buat tak guna cli merah dah..pakai cili padi saja..baru pedas tu mengamcam… belacan lak, guna yg ayah mentua jual… mmg sedap.. hihi…

    Reply
  2. akubiomed

    Kalau belacan dibakar sehingga hangit dan hitam tidak sedap. Biarlah sekadar kering jangan sampai bertukar menjadi hitam. Sambal belacan makan dicicah dengan daun ubi rebus banyak siok.

    Reply
    1. puanbee Post author

      yup kering dan naik bau je .. daun ubi rebus , baca banyak kali baru faham , ulam pucuk ubi ya .. hehee

      Reply
      1. akubiomed

        La biar betul macam mana saya boleh tulis daun ubi rebus? Ini messi mamai menonton perlawanan bola sepak antara Chelsea dan Bayern Munich pagi tadi. Ha..haa…

        Reply
  3. diana

    ada orang buat sambal belacan bubuh bawang,..
    pelik kan??sebab yang saya belajar dari kecik sambal belacan tak bubuh segala mak nenak bawang le,serbuk pak aji la..tapi bila ada yang buat gitu rasa nak makan pun tak nostalgia dah..heheh

    Reply
    1. puanbee Post author

      a’ah ada yang suka tambah bawang bagai … ikut citarasa masing2 , bee suka yg simple mcm nih je

      Reply
      1. Hafizul

        Semua orang duk cerita pasal belacan..hidung aku rasa cam nk bersin jer ni…aaaaacccoooowww…haha

        Reply
  4. Izzuddin Fauzi

    hehehehe… Kalau tanya sy apa pun x tahu nie…

    Reply
      1. Hafizul

        Emm boleh ke dengan seduan..rasa cam nak cabut hidung jer bila time seduan menyerang…

        Reply
  5. ummiross

    Pergh!!kecur airliur ni bee, terus rasa nak makan nasi dengan ikan panggang…

    Reply
  6. azman

    Saya akan tambah sedikit 1/2 biji tomato blend sekali dengan bahan2 diatas…cubalah mesti suami akan bertambah sayang!

    Reply
  7. Ummi Hanie

    ngengngeeenggg dah siap !… LOL… klako betul buat bnyi blender tu…
    seriusss nis lama x buat sambal blacan… hubby pun xde lak request.. ahakss
    p/s: mcm kenal je soklan tntg smbl blacan tu di mana yer…. 😉

    Reply
  8. bardboo

    bard tak pernah lagi buat sambal belacan setakatni..hehe..

    Reply
  9. ummiarissa

    saya biasa bakar belacan tu kat api dapur,baru rasa bakar sebenarnya…biasa saya cucukkan dengan garfu…jadi memang ngan garfu2 pun hitam…mungkin kali ni saya cuba bakar ikut Bee sarankan,tak lah hitam garfu saya lagi ..he he he

    Reply
  10. sweetkurma

    pagi ni baru berkesempatan baca entry2 puanbee, semalam busy sesangat, kakak datang rumah pastu kawan dan family pun datang rumah, so pagi ni baca cerita makan je lah ni huhu…rindu sambal belacan arwah emah…al-fatihah buat emak

    Reply
  11. kesoma.rai

    kak bee..saya memang buat mcm ni..tapi yg tricky nya adalah portion bahan bahan tu..kalau tak kena, tak sedap jugak..tapi kalau tangan dah biasa..cekut je pun jadi sedap kan..macam makcik kawan saya tu.. kalau makan sambal dia memang tak boleh nak berenti..

    Reply
  12. onlajer

    aku suka sangat sambal belacan yang aku tak suka tiap pagi lepas makan sambal belacan mesti nak mengesek hidung.apa2 pun sambal terasi ini memang pembuka selera

    Reply
  13. iza

    Assalam..
    Saya hari2 kena buat sambal belacan, wajib ada untuk hubby. Tak suka guna blender, tumbuk dengan lesung batu je rasa puas sikit. Macam tu juga dengan sambal tumis, mesti tumbuk. Kalau blend, sedapnya kurang la..
    Belacan tu kalau bakar memang sedap dan orang yang dah terbiasa makan belacan bakar memang kena bakar selalu la…

    Reply
  14. F@n@

    makcik sy dok kt melaka.. rasa sambal belacan dia pon sedap.. maybe belacan melaka power kot.. hehe.. kalau kumpul ramai2, mmg dia sorang kena kerah buat sambal belacan.. cara dia lbh krg sama mcm kak bee buat, cili padi + cili merah, buh gula siket..

    Reply
  15. Pingback: Sambal Ikan Bilis Dengan Petai | Puanbee.com | Diari Ibunda

  16. Pingback: Cara buat sambal belacan paling senang | ~ Ini lah FaMiLi @ Puanbee.com ~

  17. katon sumargi

    Assalamualaikum wr wb
    Saya suka sekali sambal balacan, setiap hari bikin sambal ini dan menjadi tambahan menu favorit yang menantang saat makan.
    Wassalam

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.