Resepi puding sira gula melaka belagak

Salam Bahagai πŸ™‚
wee tulisan pun dah berjaya di besarkan dari besar gedabak baru lah nak buat post haaa..entah korang ok ke tak kalau jumpa tulisan kecik2 tak menyerlah pastu background gelap gelita , nak baca tulisan tu sampai berair bijik mata ..bee tak boleh , Sbb bee bermata empat tapi degil tak pakai spek jugak nih!!! tu sebab bee sedaya upaya membesarkan tulisan di blog bee haha .!..erm berapa hari lepas buat puding ni nak tayang di blog terlupa lah! oh semakin tua ..entah apa yang di fikirkan sangat ..

RESEPI PUDING PUANBEE

Mula – mula haruslah tayang gambo dulu Teeettt !! erm sila lah buat dengan ikhlas…haa senget sikit alingment tak betui masa nak letak atas pinggan tu..

Kemudian baru tayang resepi kih kih nak ker ? erm biasa bee cakap masak apa ada yang mintak resepi so kali nih bee bubuh siap-siap sonang kan ..

RESEPI PUDING SIRA GULA MELAKA -sebenarnya lebih kurang cam puding caramel tu , tapi yang ini tradisional versi-

Santan 300 ml
Susu cair 400ml
gula melaka 175ml-seketul bulat tu dicairkan menjadi 175ml {tapi bee cairkan dengan 300ml air, tak suka manis sgt}
Telur 6 biji gred A , kalau Gred lain tu tambah lagi agak-agak ler..

CARA MEMBUATNYA

Masukkan kesemua bahanke dalam sebuah bekas dan kacau sebati
Tapis untuk buang buih-buih , atau habuk2 gula melaka tu
Kukus selama 45 minit

Setelah masak masukkan dalam peti sejuk
Sebelum nak dihidangkan boleh lah dihiaskan dengan siram gula melaka cair tadi berserta badam goreng tanpa minya kalau suka.. πŸ™‚

itu je selamat mencuba..erm nk lipat kain haaa…tak lipat lagi apa nak jadi..sapa nak tolong ?? paling lah malas lipat kain nih..
KizMYself kamu jangan dera bini kamu ..lipat lah kain sekali sekala ..huwaa..(padahal pesan untuk laki sendiri..piss)

40 thoughts on “Resepi puding sira gula melaka belagak”

  1. “wahhh..sedapnya puding tu bee,kak pia copi-paste leh?…
    ohhh,kak pia pun tak suka lipat kain,kdg2 biar jer kain tu bertimbun sampai laki akk sakit mata tengok..maka dia akan lipat..hehehe…”

    1. copy n paste je kak bagi backlink saja yg lain tk kisah cuma gambo tu jgn copy paste guna cara “save as” nantio bandwidth bee tk cukup haaaa…

  2. amboi bee..senyap2 kat dapur rupanya duk buat puding ek..hehehe..mintak sikit..nampak mcm sedap sgt je tu.. πŸ™‚

        1. semua masakkan bee mesti ada belagak , nk cerita kan bee suka masak dr dulu lagi ,,bila masak sesuatu bee suka belagak dengan mak bee sebab mak bee kurang pandai masakso mak bee suka cakap kalau nak minta resepi “adik hang tipun kak hang mintak resepi belagak dia ‘ ekeke itulah ceritanye semua resepi bee ada belagak di belakang nyer…

  3. kak bee..saye email alamat umah sewa kt kak bee eh..sok2 kak bee free kak bee pos kek..lame sket xpe..saye sanggup tubggu..hehehe

    1. tolong haa..bee rasa nk ambik upah lipat baju ler wakaka..bee selalu lipat malas2 pun tapi kalau BZ kot lain tinggal lah kain baju tu apa lagi πŸ™‚

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.