Resepi puding sira gula melaka belagak

By | April 4, 2011

Salam Bahagai πŸ™‚
wee tulisan pun dah berjaya di besarkan dari besar gedabak baru lah nak buat post haaa..entah korang ok ke tak kalau jumpa tulisan kecik2 tak menyerlah pastu background gelap gelita , nak baca tulisan tu sampai berair bijik mata ..bee tak boleh , Sbb bee bermata empat tapi degil tak pakai spek jugak nih!!! tu sebab bee sedaya upaya membesarkan tulisan di blog bee haha .!..erm berapa hari lepas buat puding ni nak tayang di blog terlupa lah! oh semakin tua ..entah apa yang di fikirkan sangat ..

RESEPI PUDING PUANBEE

Mula – mula haruslah tayang gambo dulu Teeettt !! erm sila lah buat dengan ikhlas…haa senget sikit alingment tak betui masa nak letak atas pinggan tu..

Kemudian baru tayang resepi kih kih nak ker ? erm biasa bee cakap masak apa ada yang mintak resepi so kali nih bee bubuh siap-siap sonang kan ..

RESEPI PUDING SIRA GULA MELAKA -sebenarnya lebih kurang cam puding caramel tu , tapi yang ini tradisional versi-

Santan 300 ml
Susu cair 400ml
gula melaka 175ml-seketul bulat tu dicairkan menjadi 175ml {tapi bee cairkan dengan 300ml air, tak suka manis sgt}
Telur 6 biji gred A , kalau Gred lain tu tambah lagi agak-agak ler..

CARA MEMBUATNYA

Masukkan kesemua bahanke dalam sebuah bekas dan kacau sebati
Tapis untuk buang buih-buih , atau habuk2 gula melaka tu
Kukus selama 45 minit

Setelah masak masukkan dalam peti sejuk
Sebelum nak dihidangkan boleh lah dihiaskan dengan siram gula melaka cair tadi berserta badam goreng tanpa minya kalau suka.. πŸ™‚

itu je selamat mencuba..erm nk lipat kain haaa…tak lipat lagi apa nak jadi..sapa nak tolong ?? paling lah malas lipat kain nih..
KizMYself kamu jangan dera bini kamu ..lipat lah kain sekali sekala ..huwaa..(padahal pesan untuk laki sendiri..piss)

40 thoughts on “Resepi puding sira gula melaka belagak

  1. pia

    “wahhh..sedapnya puding tu bee,kak pia copi-paste leh?…
    ohhh,kak pia pun tak suka lipat kain,kdg2 biar jer kain tu bertimbun sampai laki akk sakit mata tengok..maka dia akan lipat..hehehe…”

    Reply
    1. puanbee Post author

      copy n paste je kak bagi backlink saja yg lain tk kisah cuma gambo tu jgn copy paste guna cara “save as” nantio bandwidth bee tk cukup haaaa…

      Reply
  2. mrs.sabri

    amboi bee..senyap2 kat dapur rupanya duk buat puding ek..hehehe..mintak sikit..nampak mcm sedap sgt je tu.. πŸ™‚

    Reply
    1. puanbee Post author

      try lah buat kak meme sedap 3 hari baru habis banyk tu kat rumah bee makan sikit2 je tk leh makan banyak ..

      Reply
      1. mrs.sabri

        tapi kenapa ada nama ‘belagak’ kat belakang puding tu?hehehe πŸ™‚

        Reply
        1. puanbee Post author

          semua masakkan bee mesti ada belagak , nk cerita kan bee suka masak dr dulu lagi ,,bila masak sesuatu bee suka belagak dengan mak bee sebab mak bee kurang pandai masakso mak bee suka cakap kalau nak minta resepi “adik hang tipun kak hang mintak resepi belagak dia ‘ ekeke itulah ceritanye semua resepi bee ada belagak di belakang nyer…

          Reply
  3. aween

    kak bee..saye email alamat umah sewa kt kak bee eh..sok2 kak bee free kak bee pos kek..lame sket xpe..saye sanggup tubggu..hehehe

    Reply
    1. puanbee Post author

      hh ! kek boleh pos ker ? kak bee tak tahu pulak jeng jeng nati nk buat kek blue bery lah laaaaamaaa tak buat ..

      Reply
  4. puan kutu

    uii tak berapa minat mkn puding.tak suka manis2,tp yg bee punya nmpk sedap..tak manis kan..hehe

    Reply
  5. ummiross

    ummi suka tulisan besar2 sebab mata pun dah ‘kureng’, sedapnya puding tu bee..

    Reply
  6. syamila

    sama la ngn kak sya…malas tul nk lipat kain..tp kalau dh mula susah nak berhenti selagi lum siap…he3

    Reply
    1. puanbee Post author

      haa dah siap legaa..pastu ada lagi kat penyidai dgn mesin basuh tu tak habis kerja suri nih πŸ™‚

      Reply
    1. puanbee Post author

      tolong haa..bee rasa nk ambik upah lipat baju ler wakaka..bee selalu lipat malas2 pun tapi kalau BZ kot lain tinggal lah kain baju tu apa lagi πŸ™‚

      Reply
  7. lin azlina

    nmpk sedap tu bee…boleh dicuba..lin suka puding2 ni

    Reply
  8. topimagine

    kalau cm ne dipanggil puding ke.. dah macam kek saya nengok.. hehehe.. sedap ke?.. haha

    Reply
    1. puanbee Post author

      puding ler tu , tu tandanya kreatif puding dihias cantik2 sebelum makang weee….sedap lorh !…isshh

      Reply
  9. Ummi Hanie

    haih…dah lame xmemudingkn diri nih..pos sini ler bee ;p

    Reply
      1. Lorna

        tul gak ckp topimagine…
        nmpk cam kek pun ader memula tgk..
        hehe..kretip kan tn belog wat nih…:)

        Reply
    1. puanbee Post author

      try lah ellen sedap kalau tak kerana santan rasanya lebih kurang tau foo faa heee

      Reply
  10. ct N honey

    family ct mmg suka puding ni,tapi ct selalu buat sos yang lain.bila keluarkan dari peti sejuk…..sedap memang sedap…

    Reply
    1. puanbee Post author

      ct buat sos apa share lah hee..bee kalau yg ada sos puding ni ler yang lain2 tu kurang!!

      Reply
  11. mrs.sabri

    @: ooo gitu rupanya..hehehe..pelik dan aneh sekali sejarah ‘belagak’ tu ye.. πŸ™‚

    Reply
    1. puanbee Post author

      haaa begitu lah …saja je bee suka belagak dgn adik beradik tu , kami kan ramai perempuan memasing nk tunjuk bakat ler..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.