Resepi puding sira gula melaka belagak

Salam Bahagai 🙂
wee tulisan pun dah berjaya di besarkan dari besar gedabak baru lah nak buat post haaa..entah korang ok ke tak kalau jumpa tulisan kecik2 tak menyerlah pastu background gelap gelita , nak baca tulisan tu sampai berair bijik mata ..bee tak boleh , Sbb bee bermata empat tapi degil tak pakai spek jugak nih!!! tu sebab bee sedaya upaya membesarkan tulisan di blog bee haha .!..erm berapa hari lepas buat puding ni nak tayang di blog terlupa lah! oh semakin tua ..entah apa yang di fikirkan sangat ..

RESEPI PUDING PUANBEE

Mula – mula haruslah tayang gambo dulu Teeettt !! erm sila lah buat dengan ikhlas…haa senget sikit alingment tak betui masa nak letak atas pinggan tu..

Kemudian baru tayang resepi kih kih nak ker ? erm biasa bee cakap masak apa ada yang mintak resepi so kali nih bee bubuh siap-siap sonang kan ..

RESEPI PUDING SIRA GULA MELAKA -sebenarnya lebih kurang cam puding caramel tu , tapi yang ini tradisional versi-

Santan 300 ml
Susu cair 400ml
gula melaka 175ml-seketul bulat tu dicairkan menjadi 175ml {tapi bee cairkan dengan 300ml air, tak suka manis sgt}
Telur 6 biji gred A , kalau Gred lain tu tambah lagi agak-agak ler..

CARA MEMBUATNYA

Masukkan kesemua bahanke dalam sebuah bekas dan kacau sebati
Tapis untuk buang buih-buih , atau habuk2 gula melaka tu
Kukus selama 45 minit

Setelah masak masukkan dalam peti sejuk
Sebelum nak dihidangkan boleh lah dihiaskan dengan siram gula melaka cair tadi berserta badam goreng tanpa minya kalau suka.. 🙂

itu je selamat mencuba..erm nk lipat kain haaa…tak lipat lagi apa nak jadi..sapa nak tolong ?? paling lah malas lipat kain nih..
KizMYself kamu jangan dera bini kamu ..lipat lah kain sekali sekala ..huwaa..(padahal pesan untuk laki sendiri..piss)

Show 40 Comments

40 Comments

  1. pia

    “wahhh..sedapnya puding tu bee,kak pia copi-paste leh?…
    ohhh,kak pia pun tak suka lipat kain,kdg2 biar jer kain tu bertimbun sampai laki akk sakit mata tengok..maka dia akan lipat..hehehe…”

    • copy n paste je kak bagi backlink saja yg lain tk kisah cuma gambo tu jgn copy paste guna cara “save as” nantio bandwidth bee tk cukup haaaa…

  2. mrs.sabri

    amboi bee..senyap2 kat dapur rupanya duk buat puding ek..hehehe..mintak sikit..nampak mcm sedap sgt je tu.. 🙂

    • try lah buat kak meme sedap 3 hari baru habis banyk tu kat rumah bee makan sikit2 je tk leh makan banyak ..

      • mrs.sabri

        tapi kenapa ada nama ‘belagak’ kat belakang puding tu?hehehe 🙂

        • semua masakkan bee mesti ada belagak , nk cerita kan bee suka masak dr dulu lagi ,,bila masak sesuatu bee suka belagak dengan mak bee sebab mak bee kurang pandai masakso mak bee suka cakap kalau nak minta resepi “adik hang tipun kak hang mintak resepi belagak dia ‘ ekeke itulah ceritanye semua resepi bee ada belagak di belakang nyer…

  3. aween

    kak bee..saye email alamat umah sewa kt kak bee eh..sok2 kak bee free kak bee pos kek..lame sket xpe..saye sanggup tubggu..hehehe

    • hh ! kek boleh pos ker ? kak bee tak tahu pulak jeng jeng nati nk buat kek blue bery lah laaaaamaaa tak buat ..

  4. puan kutu

    uii tak berapa minat mkn puding.tak suka manis2,tp yg bee punya nmpk sedap..tak manis kan..hehe

    • tak manis sgt kutu sebabnya guna gula melaka tu kalau gula putih tak tahan ..

  5. ummiross

    ummi suka tulisan besar2 sebab mata pun dah ‘kureng’, sedapnya puding tu bee..

    • mata bee pun teruk juga umi..umi tengok dh kata sedap try buat heee

  6. sama la ngn kak sya…malas tul nk lipat kain..tp kalau dh mula susah nak berhenti selagi lum siap…he3

    • haa dah siap legaa..pastu ada lagi kat penyidai dgn mesin basuh tu tak habis kerja suri nih 🙂

    • tolong haa..bee rasa nk ambik upah lipat baju ler wakaka..bee selalu lipat malas2 pun tapi kalau BZ kot lain tinggal lah kain baju tu apa lagi 🙂

  7. lin azlina

    nmpk sedap tu bee…boleh dicuba..lin suka puding2 ni

    • cuba lah lyn , tau lyn suka puding kelmarin nampak dalam entri lyn hee…

  8. topimagine

    kalau cm ne dipanggil puding ke.. dah macam kek saya nengok.. hehehe.. sedap ke?.. haha

    • puding ler tu , tu tandanya kreatif puding dihias cantik2 sebelum makang weee….sedap lorh !…isshh

  9. Ummi Hanie

    haih…dah lame xmemudingkn diri nih..pos sini ler bee ;p

    • pos yer dekat bebenor nk pos sebelum sampai dah tinggal mangkuk jer hee..

  10. rajin pn bee kita nih 🙂
    pasnih resipi ikan pulak yerrr..
    ehehe…

    • jarang makan ikan tapi kalau ada ikan bee suka wat kukus…insyaallah ..

      • tul gak ckp topimagine…
        nmpk cam kek pun ader memula tgk..
        hehe..kretip kan tn belog wat nih…:)

        • alaa kukus tu dalam pelengat tu terap kan ajer tk de kreatif pon hikss

  11. Rasa cam nak try ja ni Bee…sedap dilihat, enak di makan…hehe

    • try lah ellen sedap kalau tak kerana santan rasanya lebih kurang tau foo faa heee

  12. family ct mmg suka puding ni,tapi ct selalu buat sos yang lain.bila keluarkan dari peti sejuk…..sedap memang sedap…

    • ct buat sos apa share lah hee..bee kalau yg ada sos puding ni ler yang lain2 tu kurang!!

  13. nza

    pagi2 bee dh goda akak dgn puding yg mengancam tu….hu.hu.hu….

  14. nanti lah ct share resepi tu..tunggu mood memasak dtg,sskrang ni mood menjahit je….he..he..

  15. mrs.sabri

    @: ooo gitu rupanya..hehehe..pelik dan aneh sekali sejarah ‘belagak’ tu ye.. 🙂

    • haaa begitu lah …saja je bee suka belagak dgn adik beradik tu , kami kan ramai perempuan memasing nk tunjuk bakat ler..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.