Meh Tengok Apa Aktiviti Kami Di Kampung

By | June 3, 2011

Salam Bahagia korang πŸ™‚

Bahagia tak ? bahagia tak ? hahaha wujudkan kebahagiaan dalam diri korang ok ! ..ermmm selalu sangat saya war – war kan , penat dan banyak aktiviti bila famili puanbee dikampunga , ahaa meh nak share sikit – sikit ..orang kampung duduk KL bila balik ke kampung dia jadi tk duduk diam , extreme semacam je tengok haaaa..duduk di KL ni asyik lemau je kan..

Saya bertolak dari kl jumaat dalam area 9 pm gitu , makan ler apa ler sampai di kampung dalam 2 am , elok sampai cari tilam dan tidurrrr…. Esok pagi – pagi dah mulakan projek membersihkan kawasan rumah sebelum nak ke majlis kenduri ..ini rumah mak mentua saya , walaupun rumah mak dekat aje , tapi tujuan balik adalah kenduri sedara en suami kan so kita banyak duk rumah en suami lah .. Hari pertama buat sikit – sikit aje ..paling seronok budak – budak lah deme suka sangat main tanah dan rumput ni , kesian tengok depa duk KL tak boleh jejak tanah masing2 rumah tinggi2 kan …

eh jom layan gambar 2 hari punya aktiviti mebesihkan rumah ni , saya selitkan sekali hehe..

aktiviti di kampung

aktiviti di kampung

aktiviti di kampung  mei 2011

aktiviti di kampung mei 2011

Gambar yang di atas ni hari pertama {hari sabtu} memang orang2 besar cangkul rumput , anak2 kutip rumput dan loggokkan satu tempat ..ada yang demam tu tapi belasah juga main panas.. semua budak2 yang ada 12 orang , huhu ramai kan ..gamat rumah opah sekejap biasa opah tinggal dgn sorang cucu je hehe..

masa ni bersihkan sikit2 je sbb nk ke majlis kenduri kan , perempuan masak memasak , lelaki kemas mengemas , saya ? sibuk juga nak ambil gambo diorang ni cute je ramai2 buat kerja ..

Gambar di bawah pulak ke esokkan hari nya {hari ahad pulak} , yang ni aktiviti lebih extreme , pagi2 abang long ajak adiknya berdua abg pian termasuklah laki saya kay tu ..tebang pokok belakang rumah ..banyak juga pokok depa tebang , pokok nipah , pokok rotan , pokok getah , mcm2 pokok lain yang saya tak kenal ..erm rumah mak saya dalam taman tk de dusun macam rumah mak mentua ni so banyak juga spesis pokok yang tak kenal..

aktiviti di kampung  mei 2011

aktiviti di kampung mei 2011

Anak – anak agak terpesona tengok ayah depa buat kerja kampung macam nih..wah kaulah hero buat anak – anak ..kiki nak ambil gambar pokok yang di tebang tapi si ayah2 tak kasi pulak , bahaya kat deme ..layan..lagi pun banyak pacat dengan semut tak kose tunggu lelema disitu hehe ..baiklah saya tolong masak – memasak …

aktiviti di kampung  mei 2011

aktiviti di kampung mei 2011

Ini pertama kali baby nk pose mcm nih , nampak besar lah pulak dia ..bukan senang nk ambil gambar baby ni , dia tak serupa perangai una , kalau una panggil nama tunjuk camera dah boleh ambil gambar dia …
baby separa baby haha….manja ngalahkan baby ni …

aktiviti di kampung  mei 2011

aktiviti di kampung mei 2011

kali nih baby dah tak nak bergambar haha sabar je lah …. ini masuk dusun durian ni , kami nk cek pokok durian berbunga ke tidak ! heh!

aktiviti di kampung  mei 2011

aktiviti di kampung mei 2011

aktiviti di kampung  mei 2011

aktiviti di kampung mei 2011

Baju hijau una , baju merah kakak , tengok una ..pantang dia tengok camera ..kakak pun sama juga ..tapi una lah dari kecik memang suka bergambar …

aktiviti di kampung  mei 2011

aktiviti di kampung mei 2011

bila dah petang sikit kami nk pergi makan2 di luar makan ketam tanpa kulit dalam otw nk ke restoran budak2 semua terlentok dalam keta ..penat ….kesian..

bersambung kemudian πŸ™‚

apa- apa pun happy birthday buat seorang blogger ni top imagine nama nya , semoga murah rezeki , dapat gaji besor , kereta besor , rumah besor , bini besor ..opsssss! abaikan ayat last tu hehe

27 thoughts on “Meh Tengok Apa Aktiviti Kami Di Kampung

  1. sarahnajwan

    patut la sepi..balik kg rupanya..

    mmg best balik kg..anak2 macam suka sgt ngan suasananya
    lagi pula boleh bebas jln2 kat kg..

    akak nk blik mggu depan..hehe

    Reply
    1. puanbee Post author

      betul kak , bebas keluar masuk rumah tk risau sgt sbb tk de jalan raya , tk de byk kereta cam di rumah asal depa ni

      Reply
  2. hudahassan ^^

    beshnyeee cuti sekolah . πŸ™‚
    Selamat berjalanjalan puanbee . hehe

    Reply
  3. juanita

    Huwaaaaa…rindu pada kampung halaman ibu mertua ku hhuhu

    Reply
  4. Ummi Hanie

    teman kalo blk kampung idokle rajin nk bersihkn laman mcm tu … ate umah opah suami tu dah ramei sedare mare … pakcik2 semua dah buatkan … tp skrg dah takde kenduri2 situ dah..opah dah uzur … masing2 nk kenduri pandai2 le wat sndiri.. hehe

    belah mak mentua pun adik2 ipor ramai..teman nolong le sikit2…maklumle anak ramai nk dikejar :p

    Reply
    1. puanbee Post author

      haa kitaorg ramai tp semua duk kl , mak tua tu tk larat dah nk ngemas2 tu pasal lah bila balik ramai2 baru lah kemas kawasan kaw2 punya

      Reply
  5. A y e s h a Ramlee

    kg ayesha kat melaka, tp mak abah selalu turun kl.. tu yg tak dapat balik… lastpun raya tahun lepas…

    Reply
    1. puanbee Post author

      lama tu ..rindu susana tu je kan kalau mak ayah dtg kl pun tk pelah lenkali cuti balik je buat surprise kat mak ayah depa tk mai ler kl cadangan ni

      Reply
  6. A y e s h a Ramlee

    uhuuhuhu.. kitorang adik beradik 7org semua duduk KL.. mak abahpun dulu duduk kl gak, br je pindah sane.. kununnya nak rehat2 lepas pencen, aleh2 macam nak pindah kl semula je tgknya.. hehehe….

    Reply
    1. puanbee Post author

      oh alkisahnya gitu haa..duk kampung lah best akk berangan kalo dh tua2 nanti nk duk kampung gak …

      Reply
    1. puanbee Post author

      ramai kutu , adik beradik belah kay 6 dan bee 9 jadi 15 , belom campur anak2 menakan lagi tu

      Reply
  7. mj

    suasana kampung susah nak cari, lebih2 lagi kalau semua family balik kampung jugak..

    Reply
  8. Kak long

    Good article mak anjang.kenangan mengusik jiwa.nak kasi tau bila balik kl budak kenit yg demam tu teruih masuk sepital pusrawi sebab ada infection. 4 days 3 night gak la…

    Reply
    1. puanbee Post author

      alooo kesian alesya demam kuat sangat dia tu hee..maklong mai jenguk aktiviti makjang dah hehe πŸ™‚ welcome maklong

      Reply
  9. Mak long

    Baru nak mencebur diri.mak long nak minta tlg mak anjang buatkan blog….teruja gak.

    Reply
    1. puanbee Post author

      boleh je mak long hee..senang ..eh maklong tengok blog gold makjang dah ke ? klik banner hitam tu πŸ™‚

      Reply
  10. mamajnjnj

    best kan balik kampung hehe..rumah mertua dengan rumah bapa saya kira dekat juga, so kalau balik kampung memang pergi dan tidur di dua2 tempat tu..
    bestnya makan ketam

    Reply
  11. afzal laidin

    tidur lena bebudak tu. tentu letih sangat dan seronok dapat balik kampung.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.