Macam – Macam Ada

By | June 2, 2011

Salam Bahagia semua
Hurm macam – macam yang terjadi pada blog puanbee dan juga laptop puanbee ni , adoilahhhhhh…eh tak baik mengeluh …hihi sebelum Puanbee.com bercuti dari mengupdate hari tu kan saya ada cakap tiba – tiba word dalam lappy tk berfungsi , terbaru nak extract file jenis RAR pun tk boleh , tak boleh nk unzipkan pula..erm korang mest tak faham kan kiki ..lupakan je lah…

Saya dikampung selama 5 hari je … Rupa nya blog saya dah 3 hari limit bandwidth exceed yer..saya tak online langsung masa saya dikampung ..banyak aktiviti di kampung , masa berlalu sangat pantas .. sampai saya lupa lah kat blog ni , kalau di KL sehari tk hupdate nak tidur malam pun tk lena , tapi di kampung update ke tidak yang saya tahu bila malam letih sangat- sangat ..boleh kurus ni kalau sebulan duk kat kampung ..

Tapi saya tetap risaukan job nuffnang , saya ambil berat pasal nih , tapi selamat juga nuffnang minta publish 1 jun , selamat kah ? tak juga sebab pada 1 jun lah blog saya limit bandwidth exceed untuk hari yang ke – 3 alahai ..minta pihak hosting betul kan ..lambatnya dia nk reply email , nak call tapi asyik masuk invoice mail , kita dah urgent ..tak faham betul ..kalau nk berniaga support yang cepat tu penting..saya tak sabar dan tak boleh bertahan gitu .. saya tak kisah sangat kalau proses betulkan tu ambil masa , tapi sekurang – kurangnya bila kita dah hantar email tu cepat2 lah balas baru lega hati ni ..tapi malangnya tak !

Jadi selepas saya menahan geram dalam tempoh agak lama , bukan sekali sebenarnya dah banyak kali ..sangat jeles pada ummiehanie.com pakai hosting Netkl tak pernah ada masaalah hosting lagi kan , setahu saya kalau ada masaalah pun Netkl beri tindakbalas yang agak cepat , pagi2 lagi saya call org netkl , memang bagus ..suara nya mcm baru bangun tidur tapi tetap angkat fon haha..Lepas tanya itu ini , saya ber live chat pula di web Netkl ..mcm tu lah yg kita nak ..

Ahkirnya setelah berbincang saya buat keputusan pindah hosting , agak drastik membuat keputusan ..akibatnya !!!!! blog mengong ..update entri pun kejap ada kejap tak de ..so ……. akhirnya job nuffnang tetap tak boleh buat dalam masa 2 hari blog puanbee.com tk dapat buat apa-apa kalau buat apa-apa pun semua akan hilang sekelip mata ..penat !!!

Yang best ..tak pernah di buat orang cam mana tah saya pergi minta diskaun dari Netkl ..tengok-tengok dapat ..10% je ! jadi lah dari tak de apa – apa kan ..memang kalau sesiapa tanya saya beli hosting dari mana saya cadangkan Netkl , bukan apa ..banyak yang kita tak faham pasal hosting ni kita perlukan orang/tempat untuk bimbing kita , tapi kalau tak ada orang/tempat itu haruslah susah jadinya kan ..

Saat saya tulis post ini saya guna windows live writter dan akan di publish bila blog dah ok !huhu kesian ..

habislah rosak reputasi blog saya di mata advertiser gara2 hosting ni..nyampah tul ! benda nih yang paling saya kesali

minggu kenaikkan dan kejatuhan

Draft minggu kenaikan dan kejatuhan blog puanbee.com haha…kali pertama visitor mencecah 4000 ++ page view dan UV pulak 2000 ++ , dan kali pertama juga kot page view 4 dan UV 2 hahaa..itu adalah hari bandwidth habis digunakan ..

bila bandwidth habis saya happy sebab ianya menunjukkan jumlah pelawat bertambah , terima kasih korang yang support blog puanbee.com … Siyez terima kasih banyak …

sekian..

31 thoughts on “Macam – Macam Ada

  1. mrs.yie

    bee..akak rasa macam nak guna hosting la..jeles tengok pelawat bee yg ramai sehari2..hikhik 🙂

    Reply
  2. adam narzuan

    Dugaan tu puan bee.. blog puan bee makain meletop.. rangking pun steady… bila nak buat review blog adam ni.. hehehe

    Reply
  3. lin azlina

    sy pny trafik pun merundum sejak kebelakangan ni…

    Reply
  4. ayu jamal

    fuyyo siap mnta diskaun lagi..ingatkan nak g beli ikan je dapat diskaun..lepas ni time nk renew..nk try gak la

    Reply
    1. puanbee Post author

      boleh sebenarnya ayu , lg pun kalo rekomen org beli pakej my gold memang kita dapat komisen , beli tuk diri sendiri dapat diskaun ler

      Reply
  5. adam narzuan

    hye puan bee… dugaan jer ni.. tapi rangking tetap mantain kan.. tetap antara yang terhebat kan… hehehe.. Bila la agaknya puan bee nak review blog adam nih.. hahahaha.. (mimpi jer nie..hehehe)

    Reply
  6. ellen

    baik juga bee buat tindakan pindah hosting ni kan..sebab ellen pun pernah gak kena sebelum memilih netkl..service tmpt lain tak sebaik NetKl..tu la ellen sanggup pindahkan domain ke sini..

    wah..hebat trafik Bee…jeles…jauh ellen ketinggalan..sekarang dah merundum dah..teknik SEO masih tak reti2 sampai sekarang..huhu..apa pun selamat berjaya ya Bee..

    Reply
  7. mrs.yie

    kalau akak nak guna hosting ni,terus berurusan ngan netkl la kan?x mau la yg lain punya..kalau guna hosting memang setiap hari pelawat ribu2 macam tu ke bee?hehe 🙂

    Reply
    1. puanbee Post author

      yup kena berurusan dgn netkl , traffic tu dapat dr usaha kita juga kak , kena pandai manfaat kan plugin yg ada , tarik pembaca , guna keyword penting ..ada yg berhosting pun tk de traffic juga kalo dia tk peka terhadap keyword ..

      Reply
  8. Ummi Hanie

    dah cecah ribu riban UV mu … dasat2 …

    aritu blog hanie kena gak bandwidth limit tp 2 hari jer dan hanie malas nk top up …tp mmg netKL terbaeeeekk 😉

    Reply
    1. puanbee Post author

      kan td blog bee sengal pun netkl betulkan sekejap je memang bagus depa ni ..

      Reply
  9. mj

    sabar jer la puan bee.. nanti kena belajar pasal komputer sistem.. banyak manfaat nanti

    Reply
  10. syamila

    akhirnya berpindah juga yea…sebab tu support tu penting kan..baru ler setia sentiasa…

    kak sya pun berkemungkinan akan guna netkl…sebab yg skrg ni nk fokus satu web ajer…tunggu domain expired dulu thn depan…he3

    Reply
  11. mj

    puan bee kan suka jelajah blog.. belajar slow2.. takder benda yang mustahil.. lepas nie virus dengar nama puan bee pun dah kecut..

    Reply
    1. puanbee Post author

      ahaa insyallah tp tu lah nk belajar komputer ni bukan tk boleh , takut salah teknik habis lappy nk online blog pun tk boleh

      Reply
  12. mj

    Insyallah..lama2 ok la.. kalau rosak tu window jer.. jangan belajar baiki hardware sudah..

    Reply
    1. puanbee Post author

      window erk ..haa ingat nk minta abg long je buat kan tp tulah tk mapu pisah dgn lappy hehe adeii

      Reply
  13. Anuar

    Sabar yer Pn. Bee.. Renungkanlah kata-kata ini:
    “Tuhan memberikan kita mendung seketika untuk menerbitkan pelangi yang Indah”..

    Reply
    1. puanbee Post author

      yah ! memang sabar banyak nih nasib semua nya diselesaikan cepat tp masaalah word dan laptop masih ade ..ggggrrrr bak kata nabil 🙂 terima kasih anuar

      Reply
  14. afzal laidin

    dari ribu-ribu tinggal 2 je? tak pe, lepas ni akan naik kembali PV tu.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.