Kena Pau

Bee nak keluar dari jalan besar nak ke satu lorong di sebelah kanan bee…dah bee tengok kiri dan kanan memang tak ada sebiji pun motosikal dan kereta berhampiran..so bee ambil keputusan untuk membelok kanan terus..dari line jalan no 2 ke line jalan no 1..di hadapan bee ada traffic light…Tiba-tiba…ternampak motosikal yang melelong yang hampir nak melanggar kereta bee…erm dia kata bee yang langgar dia..tapi hakikatnya dia yang langgar bee sebab dia laju dan memotong di sebelah kanan pula tu…tapi tuan motosikal tu sempat mengelak dan bee sempat break kereta…then dah selasai babak yang mengerikan ..walaupun sedikit tapi menggigil jugak lah satu badan bee ni…1st time tau…sepanjang bee bawa motosikal mahupun kereta tak pernah langgar2 orang ni..
Bee pun bergerak seperti biasa tak kan nak tunggu di tengah jalan pulak kan…kemudian moto tadi tu mengekor bee dari belakang dan meminta bee berhenti di tepi jalan..bee pun berhenti lah..bee keluar dari kereta bee..perkara pertama bee tengok bahagian depan kereta bee tak ada calar mahupun kemek-kemek di mana-mana..allhamdulillah bermakna bee tak terkena langsung lah motosikal tadi tu…
Kemudian bee pergi ke tuan motosikal tadi seorang lelaki muda. motosikal nya masih baru..bee tengok memang tak ada calar dan kemek-kemek juga! so bee minta maaf walaupun yang salah siapa ? tak di ketahui..kita nih beadab kan..bee tanya mamat tu “tak ada pape kan ?”..so selesai lah tak kan nak bawak p balai pulak…pergi balai pun tk kisah bee ada lesen penuh lagi tu..hahah tapi memikirkan kakak kat sekolah apa cerita ? mau di kidnap org kalau bee lambat jemput dia..
Tau tak mamat tu cakap apa ?
“Kak mengigil saya tadi tau..nyaris nak kena lutut saya , break saya nih dah tercongek sikit nak kena pergi bakar lagi di kedai..akak bayarlah saya sikit “…
Bee pun jawab lah dengan lemah lembut dan sopan santun nya..
“Eh ko luka ker ? mai tengok lutut tu..akak pun mengigil jugak tadi..ko pun laju jangan nak salahkan akk pulak..tak kan sebab ko mengigil ko nak mintak pampasan bior benor! saja ko nak pau kan ?”
Mamat tu tersenyum sengih…sambil jawab lagi..
“abih break saya nih tercongek kak, kalau akak duduk disini betul2 dah tak sedap jer rasa..”
Bee jawab lagi..
“Eh sebab tu jer ker ?..tak logik tak logik..akk test nih ok lagi nih..berapa harga ko nak bakar break ko ni?”
Mamat tu tersengih mang tak dapat jawab berapa harga nya..sebab memang tak ada kerosakkan apa-apa pun…di sebab aku nih perempuan dia berniat nak pau aku ,dan ingat aku tak tahu bab -bab moto ni…sorry yer dik ai dulu merempit hari2 hantar ambik mak , adik2 ai pergi balik dai kerja dan sekolah..ai ado sebijik moto…hohoho…
Mamat tu still tunggu tak nak blah dari situ..aku tipu dia..aku ada rm20 jer nak sepuluh ambik kalau tak nak tak yah jom pergi balai jer..maka dia setuju ambik duit dan terus blah…bukan aku tk nk pergi balai tapi memang nak ambik kakak nanti duk tercongok kat balai tu..kes tak de pun..mesti ber jam2 lah polis tu suruh aku tunggu…malasss doh! bg lah sepuluh hinggit kat dia…
Sempat lagi mamat tu cakap..nasib akk ni melayu saya tak kira sangat…aku jwb balik nasib akk tk nk panjang cerita..rumah akk disini jer..seberang jalan nih jer..kalau tak akk boleh jer panggil orang2 situ untuk selesaikan dgn dia…tak yah lah nak pau akk lelebih yer..
Kalau lah dia pikir sesama melayu tak nak kira sangat ..kenapa dia duk nak pau duit aku padahal tak der luka2 mahupun kerosakkan pada moto dia…kenapa dia minta gantirugi ke atas badan dia menggigil dan break terconget tu ? haha tak logik lansung..ini lah orang kita …zaman sekarang..cakap tak serupa bikin…memang niat dia nk pau aku tu nasib lah aku ni jenis tak cepat menggelabah berani jugak lawan kerana benar..ekeke masuk bakul lagi…

25 thoughts on “Kena Pau”

  1. ekekekkee siot jek kan mamat tu…

    akak pun penah gak eksiden ngan budak pompuan, dia yg rabun x nmpak keta akak. bedebuk jatuh pas langgar keta akak kat roundabout.

    pehhh gegel gak kaki akak time tu. dgn baik ati bawak budak2 tu g kinik…pastu heboh la ckp takut nanti mak marah..mak dia garang la..bla..bla..bla..

    aku ajak wat report tamo lak. dengan baik ati aku bg no tepon kat dia bee. petang tu mak dia kol siap skolahkan akak. ekekkeke dia kata xkan xnmpak moto anak dia..dh tu aku tya anak da tak nampak ke keta aku? dia ckp la anak dia luka2 la..mcm2 la. aku kata dah ku bawak g kinik bil2 aku dh bayar wpun aku x salah. bykckp jom balai. bleh plak mak d budak tu kata xpe nanti dia pikirkan dulu. huhuhu kompom anak xde lesen

  2. 2008,
    ada kete hentam vontot kete aku.. vibrat seluruh lelemaks aku. bumper blkg benget sikit jek. tapi, depan kete yg hentam dr blkg tu, mmg parah. aku xmintak apa pun. dia tanggung kos reper pun beratus dah. tak pasal2 dpt bumper baru..
    aku kira halal la bab aku menggigil dia langgar aku tu.. hihihi!!

  3. Hehe…dah banyak kali ellen kena cam ni tapi malas nak cerita banyak bayarlah sepuluh dua puluh ringgit…halalkan saja walau kita tak salah kan kan Bee…

  4. hish!!!!!pndai ambil kesempatan…agaknya dia sngaja kot bee rancangan semua tu..kalu sorg dia dpt rm20 ..kalu sehari dpt mangsa 4-5 org…mmg xpyg kerja la…

  5. Ces. Jntn muda tu taik dadah kot. Dayus pau duit org pompuan. Teruknye jntn mcm tu. Rugi la pompuan mn yg kawen dia nnt. Mau kena pau dgn dia hr2.

  6. ada jugak yg xtau malu macam tuh, sebab dia tengok bee pompuan tu, tu yg tersangat ler pandai pikir ayat nak ngepow. memacam budak zaman skang ni nak kaya cepat..hehehe..

    pernah kena langgar masa naik motor, sampai skang bahu ku patah..xleh repair dah yea..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.