Hari Ahad Buat Apa ???

Salam Bahagia 🙂

Agak bosan jika hari – hari duduk rumah , tak kemana – mana , tk de aktiviti , macam hidup ni tak normal pernah rasa macam tu ? ermmmm..bayak kali dah terasa tapi tak de pula orang yang merasa .. tak pe lah biarkan dia…kay tak de lagi hidup dia penuh dengan akitiviti dia dengan kerja dan kawan – kawan dan pancing , saya sebagai isteri jaga anak , jaga rumah , jaga hati sendiri supaya dapat besabar .Dan tak lupa juga jaga blog , nasib juga ada internet dan sebiji lappy murah untuk saya meluahkan keluh kesah , menzahirkan apa yang terpendam ke arah positif elok elok elok ada blog ni , sekurang – kurang nya ada aktiviti , tapi anak – anak ? agak kesian di situ …

Mopping
Mopping

Jadi apa aktiviti korang hari ahad ? mesti dah pergi bejalan2 kan , makan – makan sana sini , happy2 gelak ketawa , tapi saya duduk rumah juga , begitulah kehidupan housewife , saya percaya ramai housewife yang di pinggirkan begini , dan ramai juga yang memendam rasa tapi itu lah , wanita di beri kekuatan dan kesabaran yang tinggi , walau pun di pinggirkan oleh orang terdekat …masih boleh bertolak ansur , kalau lelaki dah laaaaamaaa dah ! kawin lain , betul tak ?

Tak de apa aktiviti nak buat , bangun pagi sidai baju , malam dah basuh 2-3 round kan , masak sarapan , kasi anak2 makan , masak lunch kasi anak – anak makan , kemas rumah , basuh apa yang patut , hadap lappy , tolong anak buat kerja rumah , hadap lappy madikan diorang , kasi makan malam , layan main2 sikit2 , itu adalah aktiviti hari – hari seorang ibu dan juga housewife , agak menyedihkan …cuma hari ahad special sikit , apa yang special ? mop lantai hahahahaa..tak de makna special pusing2 situ je lah ..ada ke yang memahami ?

Tak de !…cakap banyak pun tak guna ! Susah nak betul kan hati dan fikiran orang , walaupun kita rasa macam dah rapat sgt… layan..

so hari ahad saya nk bg tips mengemop lantai , luahan ke arah positif ni …

Kalau nk mop lantai rumah , seharusnya bermula dari bilik solat , bilik tidur , ruang tamu , dapur dan toilet jika nak mencuci toilet sekali , kenapa ? menjaga kebersihan paling utama

kita tahu bilik solat paling penting untuk di jaga , kemudian bileik tidur , ruang tamu yang ke dua paling kotor lah , habuk2 dari luar pun banyak , dan kita sendiri paling banyak habiskan di ruang tamu ,…

kemudian dapur , kenapa dapur nih last , kan ke dapaur pun bersih juga tak kan nk masak di dapur kotor kan , sebabnya dapur paling banyak minyak , semasa masak dah tentu akan terpecik sikit minyak lama- lama jd banyak hee…so last sekali toilet situ yang paling byk bakteria selepas bersihkan toilet eloklah di rendam mop dengan sabun basuh dan jemur kering , esok boleh guna lagi ..

Larutan pencuci boleh je di beli di kedai terdapat banyak jenis larutan cecair kan , tapi kalau guna cara saya , hanya masukkan sedikit clorox dan perahkan lemon untuk bau bauan yang segar dan kotoran pun mudah tanggal … untuk perabut elok lah gunakan cuka + lemon , harus berkilat perabot korang , itu je lah utk hari nih merayap sekejap kot geram nih !…

32 thoughts on “Hari Ahad Buat Apa ???”

  1. gitulah kalau dah namanya housewife cam kita kan bee.
    apa pun nasib baik ada anak4 yang menceriakan hidup kita sentiasa kan….wpun en hubby masing2 sibuk dgn kejenya.

    kak izan kalau nak mop ikut mood je. kalau malas lebih seminggu juga kekadang tu …hehe

  2. hah..bee pun housewife ya..sama la..bukan ini ahad je..dah bertahun punya ahad-ahad yang memang membosankan..kadang-kadang rasa nak menjerit terpekik juga..tp tak de pekdah..diam aje la..nasib baik menjahit baju..ada rasa macam buat keje..ngadap keje rumah selalu pun..boleh datang juga mood bosan..hahahah

    1. kan sekali sekala nk juga tengok dunia kan , tp itu lah tk guna cakap byk lg sakit hati jadi layannnn…housewife sejak 1 tahun 6 bulan lepas…

  3. hari ahad nak tido la..buleh? he he tapi tetap x bolehnya…mcm bee la, bila dh ada anak bukan buleh sesuka hati kan

  4. “yoyoyo..hari ni ada tips mengemop lantai dari cik puan bee…heeeeeee tapi akk mop tk ikut aturan la bee,akak mop ikut sukaa…hihii..”

  5. saya pun suri rumah..
    suami kerja dari pagi sampai malam..
    tapi hari sabtu ahad hari cuti saya la..
    suami tak bagi masak atau buat kerja2 rumah..
    setakat kemas apa yang patut je….
    tapi saya masak jugak kadang2 kalau tak keluar kemana2..nak cuba resepi2 baru:)
    kalau nak jalan2 pun biasanya petang2 gini la..
    bee boleh memandu??
    kalau boleh bagitau la suami nak keluar makan angin..
    hehehehhe

    1. pandai drive tp tk tahu jalan pulak agak susah nk drive dgn anak2 kecik nih kang tengah drive panajt2 belakang le apa le…dekat2 tk pe dorang tk sempat boring 🙂

  6. salam ari ahad puan bee.. begitu lah rutin isteri. ari2 buat ini itu..nak2 yg berkeje. nak ngadap keje opis nak ngadap keje di umah. sy pun xkuar le takut jgk dgn acidman huhu. biasa le laki2 kalu tak sibuk keje, sibuk dgn kwn2 mereka.

  7. kalau setakt mop tu mmg keje hari2.mcm2 yg dibuat oleh hero2 dlm rumah ni,klu tak mop bercapok2 lantai,..hari ni x mop lagi sbb baru blk dari kg…letihnya….

  8. adoi luahan hati tu macam tak puas hati dengan kay jer.haha..bgus la tips mop lantai tu.tp kutu mop ikut suka ja mana dulu..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.