Cara Buat Sitemap WordPress

By | June 12, 2011

Salam Bahagia 🙂
Eheee.. malu tau .. tiba2 otai tanya saya cam no nk buat sitemap untuk wordpress dan add kat google webmaster .. hurm.. sebelum nih ramai juga yang tanya .. jadi eloklah saya buat tutorial ni kan senang untuk rujukan korang semua ..

Step 1-

Pergi ke dashboard > plugins > add new > dan   search plugin  Dagon Design Sitemap Generator  

[UPDATE 17/10/2011]

Dagon sitemap dah tak ada di dashboard wordpress , korang hanya boleh dapatkan di sini  kemudian download plugin yang bertajuk “Latest realese” ..

kemudian pergi ke dashboard dan upload plugin tersebut dan aktifkan  kemudian ikut step di bawah semula seperti biasa 🙂

Step 2 –

1- Pergi ke dashboard dan cari  DDSitemapGen di bahagian setting  dan aktifkan ..search je di bahagian plugin ok !

2-pergi ke PAGE / MENU tengok di dashboard sebelah kiri ye.. lepas tu pilihlah ADD NEW PAGE

Dan letakkan code dibawah dalam page tersebut …

<!– ddsitemapgen –>

Dan save page tersebut .. kalau menu kena pilih theme yang support menu lah kan ..
Done dah siap.. cara nk submit ke google webmaster tu saya perlukan masa kot nak print gambar semua .. nanti saya usahakan buat .. mula2 saya buat tutor ini dulu ..

Sekian ,
Update : 9/6/2011

58 thoughts on “Cara Buat Sitemap WordPress

    1. puanbee Post author

      hee tungguu lah dulu .. mood tk mai lagi nih .. sitemap ni senang je google tu ada byk cara .. kalau sebelum ni melvister pernah daftar dgn google analitik elok daftarkan dulu nanti terus link kan aje .. pastu masukkan sitemap url ni …

      Reply
    1. puanbee Post author

      dalam beberapa hari je dia ok lah mel sebab kalau baru .. link nih baru je nk disebarkan ke server ..

      Reply
  1. diana

    wahh!!!sejak bila ada kelab suri rumah ni..
    saya nak join la..
    tapi malas nak isi borang..
    heheheheh

    Reply
    1. puanbee Post author

      tak de borang lah diana .. belum lunch keab nih lagi tp nampaknya dapat sambutan cam best jerk kan .. nk buatlah nanti hehe

      Reply
  2. UpProfits

    Whoa, terbaik la PB..ramai blogger2 baru cam sy xtahu lg nih.. 😉

    Reply
      1. UpProfits

        Owh..ye ker..patut ler dh 2 ari sy xterima komen, dpt spam jer..lps PB bgtau trus jer check, ada slh setting sket..dh btolkan..TQ PB bgtau..adeh..

        Reply
  3. infodarxniq

    plugin untuk sitemap niq pakai Dagon Design Sitemap Generator dengan Google XML Sitemaps

    Reply
  4. UpProfits

    Ade ker plak..sy lg suka org dtg komen..nih akibat gatal tgn ler nih gi usik setting komen tuh..huhu

    Reply
  5. Hazmin Hamudin

    dah activated dah kak plugin tu….tak faham yg publish bentuk html tu…still tak jadi ni..hehe..
    adeh..lemah betul.. 🙂

    Reply
        1. puanbee Post author

          ok hazmin nanti akk ade masa akk buatkan , hazmin bg pasword dan username kat email akk yer.. pastu nak akk buatkan ape cakap siap2.. cam alexa ke .. nak akk masukkan meta tu boleh juga ,.hazmin bg password dan email je yer…

          Reply
  6. Yukis Yuli

    Saya pun lum letak sitemap, Apa sebenarnya fungsi dia ye PB?. TQ

    Latest Entry: Free Latest Infomation

    Reply
    1. puanbee Post author

      sitemap ni mcm peta utk blog kita , pengguna senang nk cari artikle2 yg sesuai dgn pengguna … boleh dikatakan mesra pembaca lah jika blog ada sitemap hehe……….

      Reply
      1. mrs.yie

        yup..permalink dah setting..akak baru je nak suruh bee buat tutor pasal sitemap untuk wordpress pasal memang dah banyak akak google tapi semuanya tutor kat blog indon..bahasanya akak kurang faham..

        Reply
  7. mrs.yie

    bee..dah banyak kali akak search plugin ni DDSitemapGen memang x de langsung tau..

    Reply
    1. puanbee Post author

      cer akk tengok betul2 .. dalam entri bukan search DDSitemapGen tapi search Dagon Design Sitemap Generator dulu , pastu pergi ke dashboard > setting dan cari DDSitemapGen

      Reply
  8. mrs.yie

    walau macam mana pun akak cuba gak buat menu sitemap tu mana la tau kot2 jadi..huhu..tapi x jadi gak..kosong je akak punya sitemap..

    Reply
    1. puanbee Post author

      akk search ni dulu ..

      Dagon Design Sitemap Generator

      dah jumpa install , pastu cari di setting DDSitemapGen dan aktifkan ,

      lepas tu baru pergi page atau menu , masukkan code yang bee bagi kat atas tu , guna mode html .. kalau tk guna mode html memang tak jadi ..

      Reply
      1. pharmalif

        Nak try buat.. sebab nak tukar ke WP lak. tapi kene byk membaca d belajar lagi

        Reply
    1. puanbee Post author

      ok memang plugin tu dah tak ada kena download dekat wordpress website .. jap bee update balik ..lupa nak update entri ni ..

      Reply
  9. bardboo

    salam..kak, sy da cuba buat..tp bila pegi kat page sitemap tu, cuma keluar ni je:

    kenapa ye?

    Reply
      1. bardboo

        sy dah buat balik, pun tak jadi jugak..sy letak kod tu di bhgn html utk new page..

        Reply
        1. puanbee Post author

          hurm kenapa ye.. sebab biasanya saya buatkan pd kawan2 diorang buat sendiri pun tk jd , rasanya step di atas semua dah betul dah ..

          Reply
          1. bardboo

            sy tgok kt blog2 lain pun, step ny sama mcm yg di blog i..dan sy follow satu2..tp tetap xboleh..mungkin kena guna plugin lain agakny..

  10. justfun2u.com

    salam… saya try STEP diatas success !!! thanks owner!! mulanya mmg x jadi… puas cari mn silapnyer… last KORG KENA CUBA STEP NI PLAK!!.. buat mcm tutorial kat atas… bila dah siap PAGE YANG NAMA DIA “sitemap” tu korang delete parmenantly!! then CREATE SEMULA page SITEMAP tu INSYAALAH JADI… kdg “cache” yg buat dia displayed benda yang sama.. try la semoga berjaya..

    Reply
  11. Pingback: Plugin Sitemap Yang Best | Blog Bardboo

  12. Pingback: Plugin Sitemap Yang Best | Mahligaicinta.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.