Apa Kata Mereka Tentang Wordless Wednesday – Belacan

Haahaa macam2 depa nih kan , tadi tak de gambar menarik nak letak dalam entri wordless wednesday , pastu saya letak gambar belacan , eh ! ramai yang tak pernah tengok belacan nih rupanya , ingat kan saya seorang je…kehkeh kali pertama tengok belacan nih disebuah pasaraya rasa kagum dan tertarik tau , apa tidaknya belacan pun dah ada pembukusan yang cantik harga tak lah mahal jika di kira2 beli yang sepotong petak segi kecik tu rm 1.00 kan yang nih baru je rm5 ..lebih kurang lah tk ingat tp memeang bawah rm 5 satu pack …Saya sendiri pun suka tengok belacan nih memang tahan lama lah kehkeh sebab pack yang cantik je saya beli …

Wordless wednesday
Wordless wednesday

nak masak ape tu – mommy

belacan apa ini..xpnh tengok..- cik sakura

agaknya stok utk berapa thun tu pbee? – ctHoney

Woooyooo.. besarnya belacan kalau saya stok setahun tu.. – halilaibrahim

belacan ke tu?besarnya!! – mrs.yie

musti masak sodap ni bee ? – mommy nana

weih ?besor punyerrr belacan ?nak sikitt..stok dah nk abes :p – ummie hanie

pe benda tu ? coklat “puas” – taufiq arifin {yg nih musykil sikit!!!}

macam packing biskut jer ? hehehhe – kakyong

belacan ke tu..mcm coklat jerr. – NZA

la..patut la wordless..besarnya belacan dia..akak rasa belacankan..hehee – sarahnajwan

amboi belacan macam biskut jer!huhu.. – puan kutu

Nak buat sambal belacan ker bee..hehe – ellen

Tengok macam – macam komen ada nih kelakar sungguh baca hee….Meh nak kongsi tips rahsia masakkan sedap , belacan tahan lama dan sambal belacan sedap juga !!!….

belacan sedap selepas di bakar
belacan sedap selepas di bakar

Cara nya senang saja lepas beli belacan tu boleh lah jemur sampai kering atau pun bakar sampai kering juga , simpan di tempat kering bukan dalam peti ais ok !..haaa….

Banyak yang tanya nk masak apa ? pertama sambal belacan lah …then yang lain2 saya suka sangat masukkan belacan dalam cili blender tu untuk buat mee goreng ke , ayam masak sambal ke , ikan sambal ke ..apa2 je lah ..sedap beb !..puanbee dan belacan tk dapat di pisah kan..ehee…terima kasih kerana komen dah dapat entri sebijik…..

komen harus di balas..
komen harus di balas..

Nak jawab komen dan balas jejak banyak nih ! huhu tangguh2 lagi….

22 thoughts on “Apa Kata Mereka Tentang Wordless Wednesday – Belacan”

  1. kat rumah saya xder belacan, saya ngan hubby memang x makan belacan..huhu..tapi kalau saya pun jakun, besor benor packingnya..hehe

  2. Belacan bakaq mmg sedap 🙂

    Tp packaging belacan nie 1st time tengok camtu, selalu balut ngan kertas minyak je 😉

  3. Goreng dulu belacan tu, lepas tu goreng cili merah. Kemudian amik lesong batu dan masukkan belacan yang dah digoreng tadi bersama-sama dengan cili merah. Masukkan garam sikit dan tumbuk hingga hancur. jadilah sambal belacan….hehehehe.

    Sedapnyerrrrrrr…..

  4. Pingback: #3 WW : Cantik Bungkusan | Malaysia Mom Bloggers

  5. Pingback: Cara buat sambal belacan paling senang | ~ Ini lah FaMiLi @ Puanbee.com ~

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.