Ada Sesuatu Di Peti Ais ku , Dia Di Tepi Tingkap

Salam Bahagia Semua πŸ™‚
Hurm bangun pagi-pagi macam biasalah bee ke dapur nak mulakan sesi ketung ketang di dapur tu , pagi-pagi haruslah memasak sesiapa yang ada anak kecil tu mesti faham dan mengalami benda yang sama , opss kalau ibu nya tak berkerja lah kalau ibu berkerja ni mesti lain sikit situasinya…

Dah siap berkemas-kemas dapur tu , ku pun terus lah ke peti ais ku , tepandang satu kertas di celah celah magnet tu , erm aku pun baca …

Kakak aliya buat saya.
kakak aliya saya ibu hari jumat.
kakak aliya saya ayah hari rabu.
kakak aliya saya husna jumat.
kakak aliya saya laila hari rabu.

{semua ejaan sebijik2 tiru dari kertas tu}

Patut lah semalam dengar kakak dengan husna borak “kakak tak payah lah tulis sayang kakak sebab kakak yang tulis , faham”
pastu dengar una pulak “tulis lah sayang kakak cekali”

ku ingat kan apa lah yang depa borakkan , sebenarnya saya yang di tengah tu “sayang ” kakak salah ejaan tu , jumaat pun jadi jumat , hee masih lemah lagi ejaan dan tulisan kakak ni walaupun dah masuk 3 bulan sekolah darjah satu , tadika pulak 2 tahun ..

    HERE’S YOUR CHANCE TO BE A PROUD OWNER OF IPHONE 4. WHOA!
    Sulit : Sesuatu yang menakutkan akan terjadi minggu ini di KL
    LOAD YOUR DIGI WITH MORE FREEBIES TODAY!

Ini sorang lagi punya hal , bangun pagi-pagi pekena susu sebotol mula la duduk di tingkap tu sambil melaung-laung , “ayah! ayah! ayah! ayah! ayah! ayah!”

kesian sungguh lah tengok baby ni macam ni, semalam ayah nya 3g malu-malu kucing tak nak cakap dengan ayah , Baby ni benda lain yang keluar mulut dia semua tak jelas , orang tak kan faham punya tapi 3 perkataan yang baby boleh sebut jelas , terang , sebijik-sebijik , dan ulang-ulang sebut ..satu Allah , dua Ayah , tiga kakak..erm ibu ?? baby masih tak boleh sebut uwaaa sedih lorh !!!..

nak tergelak juga baby ni , kenapa bee cakap dia akan sebut ulang-ulang..

satu bila nak doa , tak kira lah doa apa pun , kita ajarkan dari awal sampai abis dia akan sebut “Allah ” ulang-ulang

dua nya bila tanya anak siapa ?? baby akan jawab “anak kakak” , bila baby sepahkan rumah tanya dia siapa buat sepah ?? “kakak buat ” , tanya lagi dah besar nak jadi apa ?? “nak jadi kakak”

tiga benda yang dia selalu sebut tu lah , kalau dah rindu , lagu yang dia nyanyi melodi macam lagu ABC yang selalu dia dengar di rumah ni tapi sebutan dia

“ayah ayah ayah ayah ayah”

misalan lagu ibu tu “ibu…ibu… engkaulah ratu hati ku ” baby akan nyanyi “ayah ayah ayah ayah ayah”

satu lagi , time baby main dengan kakak … depa main apa tah lah bunyi nya mcm ni…

“Ada raksaksa nak datang , kamu nak panggil siapa ??”

kalau una dia akan jawab “doremon , wonderpet! ”

kalau kakak pulak dia akan jawab ,” ultraman , batman , cicakman dan bla bla bla lagi lah…”.

kalau baby pulak dia kana jawab “ayah!”

see betapa baby tu anak ayah , ibu sikit pun dia tak ingat dan tak sebut huhu..sabor je lah ..dulu kakak dan una mula2 bercakap memang depa sebut ibu dulu , tapi baby sebut kakak , ayah pastu Allah , lain tak de lagi dengar perkataan yang betul betul baby sebut !..

erm ibu dan ayah menderita sakit gigi dan gusi , panas badan yang sama buat masa ni , perggghhh !!! tak boleh lah duk jauh2 mcm ni hehehe..rinduuuuuuu….

Please follow and like us:

Author: Puanbee

Ibu kepada 5 orang anak , Work at home mom ( WAHM ) sebagai tukang jahit. Berumur 35 tahun , sentiasa mempunyai semangat yang tinggi. Suka " cari " kerja. 😍

14 thoughts on “Ada Sesuatu Di Peti Ais ku , Dia Di Tepi Tingkap

  1. haha..xpe kak bee, anak2 baru belajar, mmg banyaksalahnya lg..mak dia pun kenalah rajin mengajar.. πŸ˜€

    sy tgh buat posting review dr kak bee πŸ™‚

  2. hahaha…tergelak bile bace kisah anak kak bee…
    kakak dah tahun 1 la ek kak bee.. pandai dah la die menulis ayat panjang2 macam tu…
    name penuh baby laila ek kak bee… weeee…saye suke sangat name laila tu…
    klako bile bace peel baby..lain sangat dari kakak2nye hehehe….

    1. haha kakak dan tahun 1 , una pelat , baby tu nama penuh dia nurul laila madihah . peel baby ni memang lain bebenor lah langsung tak sama dgn kakak2 nyer πŸ™‚

  3. Ketawa saja dari mula baca entri nie.kehkeh..klaka smua ank2 bee.meriah rumah ada anak tiga.Sayng pun ada hari..baby pulak anak ayah..Walaupun kutu bekerja, pg seawal pukul 6 dah bgun masak.Klu tak kebulur la ank n en suami. Hari sbtu kedai tak bukak kt dlm kek.mls nk keluar.lgpun jarang mkn kedai.klu hari biasa pun msti msk. kalau mls sgt br beli..

    1. itu yg best tu nak sayang ikut hari ntah nak sayang pun ikut hari betui2 disiplin nih hikhik…adui riuh rendah rumah ni kutu , time nk keluar ke mana2 lagi macam2 ragam…pening jugak kadang2 mulut ku pot pet pot pet lah..hikss

      oh rajin mu masak ek kutu , lagi pun ank mu tu mesti kuat makan kan , dulu bee kerja bee tk masak pun hantar je ank kat pengasuh terus..malam baru masak..

      1. sebab kuat mkn la terpaksa msk..klu kat kedai tu kan pedas2 kesian kalau bagi dia..pening jugak kuat makan.sampai taktau menu apa nak masak..kejap2 mintak mkn..

        Pandailah kakak dah boleh buat ayat dan menulis macam tu.Anak kutu jenuh nak jerit baru tangan nak berjalan..Cakap jer pandai,tapi malas..hehe..Kalau ngadap youtube pandai pulak dia tekan semua.tak payah ajar..:)

        1. yer lah tapi kalau dia tk memilih tu oke lah masak je apa2 pun kan , berapa umor dia sebenarnya nampak cam tadika lagi kan ? aliya dah 7 thn tk pandai lg saja lah..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.