Tutorial Mengimport Blog Dan Export Blog Dari Blog Lama ke Blog Baru

Tahu tak kita boleh mengimport dan meng export blog kita dari blog A – ke blog B.. sini nak ajar korang buat Mengimport Blog Dan Export Blog Dari Blog Lama ke Blog Baru

Misalnya jika kamu nak buat blog baru untuk contest sahaja , maka kamu boleh import entry contest dari blog lama ker blog baru.. dengan ini blog anda tidak lah becampur- campur kan..sebenarnya entry nih di tujukan khas buat has_ishak kan has baru buka blog..hehee..

jadi ikut step nih yer..

Step 1 : Pergi ke Dashboard Blog yang nak dipindah kan entry nya klik > setting > EXport blog > klik Download dan simpan dalam folder komputer..contoh tengok gambar yer..

Step 2 : untuk meng import ke blog pilihan ..Setting > import blog > pilih file folder yang dah export tadi dan boleh pilih sama ada nak autopublish atau tak.. jika tak auto publish, kta boleh pilih entry mana yang nak di publish kan di Edit Post.Tengok gambar untuk contoh..itu saja .. senang kan ? selamat berjaya…

suka ? kalau suka like2 jer yer..

33 thoughts on “Tutorial Mengimport Blog Dan Export Blog Dari Blog Lama ke Blog Baru”

  1. ahha..hanie plak tgh nk import fail2 dr blogspot ke wordpress..kalo rumit sgt (sbb wordpress selalu upgrade) maka trpaksela wat plan B..jeng3x

  2. bagusnya bee…
    eksport impot ni mmg ptut kene tau..
    kot2 kita nk tukar hosting pom main import eksport ke bee..

    akak kalu nok buat gtu…mitok tgulun bee doh..akak failed bab it ni..kalah akak ngan bee..salute akak kat awk…

  3. nak tye boley?
    cmne nk tuka name blog kite (link)
    bile sy tuka..sume follower sy ilang
    n follower sy xley bukak link br blog sy..
    npe ek?cmne nk wt? thanks πŸ™‚

  4. dulu masa kecoh2 blogger sedang mendelete blog-blog, ada gak buat backup ke wordpress, tapi lupalah pulak gimana caranya..thanks tutorial ni senang faham πŸ™‚

    1. aha ini lah caranya … sama 2 nih buka tuk sorang kawan blog dia kena hack pun kena guna cr cam ni nak ambil entries lama ke blog baru kesian

  5. Kak bee…….
    Kalau bEe nak buat blog baru (blog berbayar) so bEe leh juga ke export semua yg ada under wordpress ke blog terbabit??? huhu

  6. Pingback: Pernah Tengok Blog Kena Hack ??? Apa nak buat bila blog di hack ? | PuanbeeDOTcom Pernah Tengok Blog Kena Hack ??? Apa nak buat bila blog di hack ? | AVON online center + Personal Thing's

  7. as salam pn bee,

    di sebab tuto pn bee lah, saya berjaya meng-import dari OLD blogsport ke NEW blogsport jugak (plan B)..tapikan,sidebar widget tak ada..ada cara tak atau saya salah step atau saya kena upload manually..mntk tunjuk ajar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.