Tutorial Mengimport Blog Dan Export Blog Dari Blog Lama ke Blog Baru

By | May 19, 2011

Tahu tak kita boleh mengimport dan meng export blog kita dari blog A – ke blog B.. sini nak ajar korang buat Mengimport Blog Dan Export Blog Dari Blog Lama ke Blog Baru

Misalnya jika kamu nak buat blog baru untuk contest sahaja , maka kamu boleh import entry contest dari blog lama ker blog baru.. dengan ini blog anda tidak lah becampur- campur kan..sebenarnya entry nih di tujukan khas buat has_ishak kan has baru buka blog..hehee..

jadi ikut step nih yer..

Step 1 : Pergi ke Dashboard Blog yang nak dipindah kan entry nya klik > setting > EXport blog > klik Download dan simpan dalam folder komputer..contoh tengok gambar yer..

Step 2 : untuk meng import ke blog pilihan ..Setting > import blog > pilih file folder yang dah export tadi dan boleh pilih sama ada nak autopublish atau tak.. jika tak auto publish, kta boleh pilih entry mana yang nak di publish kan di Edit Post.Tengok gambar untuk contoh..itu saja .. senang kan ? selamat berjaya…

suka ? kalau suka like2 jer yer..

33 thoughts on “Tutorial Mengimport Blog Dan Export Blog Dari Blog Lama ke Blog Baru

  1. cikpuanhady

    wahhh..suka..suka..nanti nak trylaa..thanks..

    Jom skodeng :Notre Belle Histoire

    Reply
  2. Ummi Hanie

    ahha..hanie plak tgh nk import fail2 dr blogspot ke wordpress..kalo rumit sgt (sbb wordpress selalu upgrade) maka trpaksela wat plan B..jeng3x

    Reply
  3. FA

    waaaaa… senang la..:) tq kak bee…. sib baik akak ada..:) xda sedih2 lagi..hehhehe

    Reply
    1. puanbee Post author

      ahaa tk mo sedih2 tau semua boleh settel kita yg buat depa lalaa..nk perfume ? ahaksss

      Reply
  4. taufiq arifin aka topimagine

    nice info kak.. tapi sy lom berniat lg nak tambah blog πŸ™‚

    Reply
    1. puanbee Post author

      ini penting top , mcm FA tu blog dia kena hack nk tk nk kena import so tk tahu cam no ? nasib lah akk ader kan FA haa..penting tau top

      Reply
  5. sarahnajwan

    bagusnya bee…
    eksport impot ni mmg ptut kene tau..
    kot2 kita nk tukar hosting pom main import eksport ke bee..

    akak kalu nok buat gtu…mitok tgulun bee doh..akak failed bab it ni..kalah akak ngan bee..salute akak kat awk…

    Reply
    1. puanbee Post author

      kalo tukar hosting pun kena import jugak kak , boleh boleh cakap je bila ..beli hosting bawah akaun bee tau

      Reply
  6. ainsya

    nak tye boley?
    cmne nk tuka name blog kite (link)
    bile sy tuka..sume follower sy ilang
    n follower sy xley bukak link br blog sy..
    npe ek?cmne nk wt? thanks πŸ™‚

    Reply
  7. mamajnjnj

    dulu masa kecoh2 blogger sedang mendelete blog-blog, ada gak buat backup ke wordpress, tapi lupalah pulak gimana caranya..thanks tutorial ni senang faham πŸ™‚

    Reply
    1. puanbee Post author

      aha ini lah caranya … sama 2 nih buka tuk sorang kawan blog dia kena hack pun kena guna cr cam ni nak ambil entries lama ke blog baru kesian

      Reply
  8. ct N honey

    sekarang ni ct nak buka blog baru guna wordpress. dengarnya wordpress lagi best dari blogspot.betul ke?…..

    Reply
    1. puanbee Post author

      bee tk tahu lah ct , bee tk pernah pakai wordpress.com tu ..bee terus je ke self host ni …

      Reply
  9. bEe

    Kak bee…….
    Kalau bEe nak buat blog baru (blog berbayar) so bEe leh juga ke export semua yg ada under wordpress ke blog terbabit??? huhu

    Reply
    1. puanbee Post author

      boleh sakura tk de masaalah minta je pihak penyedia tu buatkan lagi senang heee

      Reply
  10. Pingback: Pernah Tengok Blog Kena Hack ??? Apa nak buat bila blog di hack ? | PuanbeeDOTcom Pernah Tengok Blog Kena Hack ??? Apa nak buat bila blog di hack ? | AVON online center + Personal Thing's

  11. ariza

    as salam pn bee,

    di sebab tuto pn bee lah, saya berjaya meng-import dari OLD blogsport ke NEW blogsport jugak (plan B)..tapikan,sidebar widget tak ada..ada cara tak atau saya salah step atau saya kena upload manually..mntk tunjuk ajar

    Reply
    1. puanbee Post author

      wasalam ..

      sidebar widget kena buat secara manual lah , lupa nak cakap sebelum tu elok backup di word ..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.