Teleskop vs lebah dan sarangnya

Setiap hari manusia berjaya merintis pelbagai teknologi terkini yang serba canggih untuk kegunaan kita. namun,pada hakikatnya segala ciptaan manusia menjadikan alam semula jadi sebagai sumber rujukan dalam rekaan mereka.

PANDORA CHARM QUEEN BEE STERLING SILVER

Tahukah anda…

Sarang lebah yang telah diciptakan oleh ALLAH sejak berjuta tahun yang lalu telah menjadi model ikutan dalam pembinaan bingkai teleskop , kanta teleskop angkasa yang direka untuk mengumpul sinar-X yang dipancarkan oleh objek angkasa lepas,sebenarnya di bina daripada cermin berbentuk heksagon dengan meniru bentuk sarang lebah.

Cermin berbentuk heksagon digunakan kerana ia dapat meminimumkan pembaziran bahagian dan berperanan mengukuhkan seluruh struktur binaan. Selain itu, tertib susunan heksagon dapat mambentuk sebuah medan penglihatan yang luas dan dapat menghasilkan teleskop yang berkualiti tinggi. Apa yang lebih menarik, permukaan teleskop yang berbentuk heksagon ini adalah serupa dengan mata lebah yang terdiri daripada lensa – lensa kecil berbentuk heksagon. Menerusi lensa matanya berbentuk heksagon itu,seekor lebah dapat melihat sesuatu lokasi ketika ia terbang diudara. Ini menunjukkan daya fokusnya sangat jauh dan luas….

sesungguhya ALLAH itu Maha Bijaksana bukan ??..

Akhir sekali… sebab tu saya suka BEE Ā =.=

10 thoughts on “Teleskop vs lebah dan sarangnya

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.