Penting ke melatih anak ke tandas sendiri a.k.a potty trained ?

Ermm topik , Adakah penting melatih anak ke tandas sendiri a.k.a potty trained ? terlintas di fikiran nak tulis. Selepas ada orang tanya , ” eh syamim pakai pampers lagi ? ” yah .. syamim dah 2 tahun 5 bulan. Dalam gambar tu syamim tahun lepas. Sekarang walaupun baru berusia 2 tahun 5 bulan dah nampak masam 3-4 tahun. Pandai cakap dan buat lagak pula tu. Jadi ramai orang akan terkejut sedikit bila dia poo poo dan beri tahu saya depan orang tu. “ Ibu syamim yak ” biasa nya itu la ayat si syamim. Dan orang akan “ apa ? syamim pakai pampers lagi ?. Haa gitu lah. Saya pula sebagai ibu. ” Aaah .. dia pakai pampers lagi , saya tunggu dia bersedia untuk tidak pakai pampers, lagi pun saya jenis ibu semua nak cepat dan M“. Tak suka renyah renyah.  Tiga lagi anak saya semua pun tak ada yang bersungguh pun nak ajar dan melatih ke tandas. Saya ada terbaca juga. Ada yang buat solat sunat semata mata nak latih anak ke tandas tu. Ermmmm …

SONY DSC
Syamim 2015

Pada pendapatan ibu ibu dan ayah ayah di luar sana , adakah penting untuk melatih anak ke tandas beriya – iya ni ? maksudnya .. sehingga kena keluarkan modal untuk beli tilam khas , lampin khas , dan juga potty khas ? Pada pendapat saya. Ibu ibu dan ayah ayah tak perlu kot terlalu risau. Kerana anak akan pandai rasa tak selesa bila tiba masanya. Dia sendiri akan buka pampers. Nak tahu bila masa sesuai tu ?  Read more about Penting ke melatih anak ke tandas sendiri a.k.a potty trained ?

Please follow and like us:
error

Sakit mata merah , gatal dan bengkak

Semalam terasa gatal sebelah mata. Terasa ada benda dan ber air sedikit di mata ini , Ku ingatkan termasuk habuk ke apa . Hari ni semasa nak bangun dari tidur mata terasa melekat , gatal dan bengkak. Sahla kena sakit mata ni. Dah lama betul tak nampak sakit mata ni melekat dengan sesiapa pun. Baru terkena sekali. Penyakit dah hinggap kita redha je la. Tetapi masaalah nya. Hampir tiga kali hendak kemalangan hari ini. Saya seorang ibu ber anak kan empat. Tiga dari mereka bersekolah.Jadi jadual padat. Ke hulu ke hilir memandu. Sempat lagi hendak ke pejabat pos hari ini. Kali pertama hampir terlanggar motosikal yang datang dari arah kiri. Kali kedua langgar side mirror van. Nasib baik tak patah. Kali ketiga. Saya nak lintas. Tiba-tiba kereta mercedes datang dari arah kiri. Dia makan jalan saya. Saya nak keluar. Tersagat juga sikit. Bunyi .. tapi nasib baik lagi selepas belanggar pemandu tu turun tengok kereta dia . Dan tak ada kemek mahupun calar. Jadi kami selesaikan dengan senyum.

sakit mata

Esok kalau anak -anak tak ada program di sekolah mahu saja di pontengkan saja ke tiga tiganya. Tapi mereka ada aktiviti penting. Cikgu dah rancang berminggu -minggu. Harap lah tak ada apa-apa esok. Minta puanbee lebih berhati hati bawa kereta. Dan saya berharap tak ada anak-anak terkena jangkitan sakit mata ni. Kesian. Tak pergi klinik lagi pun. Tak suka….. kalau anak sakit laju je pergi klinik.

Ada orang beri tips tradisional kepada saya untuk ubatkan sakit mata ini. Cara nya adalah letakkan air kencing / air susu ibu. Yang mana kedua-duanya saya tak sanggup buat. Read more about Sakit mata merah , gatal dan bengkak

Please follow and like us:
error

Tips untuk ibu bapa ketika anak sedang periksa.

Scroll facebook nampak kawan share tips untuk ibu bapa ketika anak sedang periksa. Terus niat nak tulis letak di blog untuk rujukan diri sendiri dan sebarkan kepada lebih ramai ibu bapa. Kalau ada ramai ibu bapa yang baca blog puanbee lah.

Hari ni hari pertama anak yang nombor 3 tu periksa. Tahun 1 kan. Si kakak aliya dan kakak husna tak ada lah terasa apa sangat sebab dah biasa. Padahal si kakak tu nak UPSR tahun 2016 ni. Punya lah mak dia pulun tidur awal. Bangun awal , sekali jalan sesak teruk ya amat. Kenapa tah KL ni. Makin lama makin teruk. Lagi tambah jalan , lagi tambah MRT , LRT , HIGHWAY , TRAFFIC LIGHT lagi teruk sesaknya. Pening dah kepala ni nak drive di KL setiap hari. Rasa nak pindah balik duk taiping.

peperiksaan

Berbalik kepada tips untuk ibu bapa ketika anak menduduki peperiksaan. Benar kan.. doa ibu bapa itu mujarap. Lagi -lagi ibu .. jadi marilah kita doa banyak-banyak. Supaya anak mendapat berkat .. untuk menjawab soalan peperiksaan. Belajar tu dah belajar dah usaha tu dah usaha dah. Tinggal lagi doa je lah dari ibu bapa. Read more about Tips untuk ibu bapa ketika anak sedang periksa.

Please follow and like us:
error

Tips agar baju wangi tahan lama dan lembut hanya dengan cuka dan softener biasa

Saya nak share tips cuci baju guna softener murah je tapi bau nya semerbak , tahan lama dan kain super duper lembut. Ehemm baru tahu sebenarnya. Baru je cuba buat dua tiga kali. Eh menjadi lerrr .. kenapa lah tak tahu dari dulu. Puas fikir … benda apa yang mereka guna sehiggakan bau tu kekal lama dan semerbak. Caranya adalah menggunakan cuka masakkan di campur kan dengan softener yang biasa korang guna. Saya biasa guna daia atau pun downy sahaja.

tips baju wangi
cuka masakkan dan softener .. apa jenama pun boleh… gambar hiasan dari google.

Caranya , masukkan  cuka masakkan (30ml  ) dalam bekas kecil . Kemudian masukkan softener sesuai untuk size mesin basuh korang. Saya 11kg tu sekali basuh .. kacau2 dan tuang kedalam mesin basuh pada bilasan terakhir. Hasilnya selepas baju di keringkan … bau sangat wangi .. kain baju lembut. Memang lembut dari biasa. Read more about Tips agar baju wangi tahan lama dan lembut hanya dengan cuka dan softener biasa

Please follow and like us:
error

Wallpaper DIY – Aktiviti cuti hari buruh

Selamat bercuti buat semua pekerja di Malaysia ni. Surirumah tak cuti , kerja macam biasa yek … Cuti sekolah mula lah bosan. Tak tahu nak buat apa melainkan betengkar anak beranak. Bila dah mula bosan mula lah nak shopping. Duit pun tak banyak. Konon-konon nak pergi lah ke jualan gudang baby kiko RM1 sehelai tu. Tapi kakak ku dah pergi dan katanya baju RM1 tak cantik. Baju RM18-RM30 baru cantik. Maka tak jadi lah mak ke jualan gudang tersebut. Baik beli baju di tesco saja. Sah sah dapat yang baru dengan harga tersebut.

Lepas tu keluar rumah beli barang dapur sikit. Terus singgah di DIY dah lama geram tengok wallpaper tu , tetapi selalunya malas nak beli dan pasang sebab masa macam tak cukup je! Sekarang cuti boleh lah buat projek sikit.

wallpaper

Saya beli 5 gulung wallpaper ni corak purple warna sweet sweet aje. RM8.90 segulung. Saya pasang dengan anak-anak je lah. Saya cuma pakai 4 gulung. Satu gulung lagi lebih tak tahu lagi nak buat apa.. plan nak letak di pintu peti ais.  Read more about Wallpaper DIY – Aktiviti cuti hari buruh

Please follow and like us:
error