Edisi Makan-Makan Resepi Kuewtiaw Basah

Dinner malam nih apa yer ? kalau belum ada idea boleh lah join puanbee makan , ahakss macam sampai jer kan…so seperti tajuk lah be masak kan kuewtiaw basah kegemaran kay , erm ada kenagan di sebalik cerita kuewtiau basah ni..Nak ke tahu cerita nya ??Sila lihat gambar dulu ๐Ÿ™‚ ok jangan pelik , orang yang beranak kecil tak boleh makan di meja , makan di bawah untuk keselesaan hehe!..

makan-makan kuewtiaw basah
makan-makan kuewtiaw basah

Terliur tak ? alaaa terliur lah , saja je nak tayang-tayang nih ..Rumah buruk pun abaikan jer {saya orang susah } apalagi klik ler iklan bee ..haa ngelat !

resepi kuewtiaw basah
resepi kuewtiaw basah

Resepi kuewtiaw basah cara puanbee :

2 bungkus kuewtiaw 500g tu

segengam kucai

40 sen tauge

bawang besar 2 biji , bawang putih 5 ulas {bee suka tambah bawang banyak untuk kesihatan , bawang putih untuk kuatkan antibodi}

Cili blend dalam 3 sudu {tak pedas yer , kalau nk pedas tambah lagi }

telur 3 biji

kicap manis , kicap pekat {agak-agak}

bahan – bahan sampingan ikut suka korang , masuk kerang jadi kuewtiaw kerang , masuk udang jd kuewtiaw udang , fish ball . fish cake juga boleh di tambah , pendek kata ikut suka korang le..

cara-caranya :

sediakan minyak untuk menumis , sedikit saja agak -agak dalam setengah senduk atau setengan cawan teh kecik tu . kot ler ada yang tak pandai agak-agak kan ๐Ÿ™‚

tumis cili blend sehingga masak , masukkan bawang besar , bawang putih tumis bersama-sama cili sehingga naik bau ,
masukkan air 3 cawan ,
masukkan bahan-bahan mentah , ayam , daging , udang atau kerang pilihan korang tu ,
masukkan kicap pekat dan kicap manis ,biarkan seketika sehingga masak , jika udang separuh masak jer..
agak air tadi dah tinggal 2 cawan masukkan kuew tiaw , tauge , daun kucai , gaul kan
akhir sekali pecah kan telur satu persatu kacau 2 minit dan hidang kan ..elok di makan panas-panas

wahh bee suka kucai ..wangi je korang ! Opss garam bee tak masukkan dah kicap tu dah cukup masin nya ,

selamat mencuba , dah kenyang leh tidur ..sesi menternak lemak ..heheheh

psstt :

kenangan dulu-dulu masa mula2 kenai kay , pagi2 jam 6 pagi dia dah sampai bawak barang-barang untuk masak kuewtiaw , giler sungguh , bila tanya kenapa awal sangat ? sebab mak nya ajak dia pergi pasar , pastu tak boleh tidur dan teringin nak rasa bee masak.. pertama kali masak kan untuk kay agak mengelabah , then termasin hua hua hua ..biasa masak tak de lak kes masin ๐Ÿ™‚ nasib ler…Siapa suruh kan , waktu tu masin pun dia telan , la nih toksah cakap ler…sendiri faham hahaa….

20 thoughts on “Edisi Makan-Makan Resepi Kuewtiaw Basah”

  1. mee tiau ni memang kak mimi suka mkn petang2 tapi suka buat yg kering punya..yg basah kureng suka la ๐Ÿ™‚

  2. taufiq arifin aka topimagine

    wah kuew tiew basah… feveret mak saya tu… kena belajar ni.. leh masakkkan uuntuk emak ๐Ÿ™‚

  3. baby tu senantiase je jadik model k.bee ye..hehehe..oh..cinta kueytiow la ni hehehe…k.bee..ce ajar cara nak buat kacang botol gan kerang tu hehehe..baru nk start blaja masak ler saya ni =)

    1. kacang botol dgn kerang ? kerabu tu erk..kak bee tk letak resepi ke kelamrin ? nanti kak bee ajarkan itu kerabu nyonya namanya hehee..baru nk belajar ish ish ish..baby je suka melekat dgn kak bee yg lain susah nk snap gambo suka lari2 ..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.