Edisi Makan-Makan Resepi Kuewtiaw Basah

Dinner malam nih apa yer ? kalau belum ada idea boleh lah join puanbee makan , ahakss macam sampai jer kan…so seperti tajuk lah be masak kan kuewtiaw basah kegemaran kay , erm ada kenagan di sebalik cerita kuewtiau basah ni..Nak ke tahu cerita nya ??Sila lihat gambar dulu ๐Ÿ™‚ ok jangan pelik , orang yang beranak kecil tak boleh makan di meja , makan di bawah untuk keselesaan hehe!..

makan-makan kuewtiaw basah
makan-makan kuewtiaw basah

Terliur tak ? alaaa terliur lah , saja je nak tayang-tayang nih ..Rumah buruk pun abaikan jer {saya orang susah } apalagi klik ler iklan bee ..haa ngelat !

resepi kuewtiaw basah
resepi kuewtiaw basah

Resepi kuewtiaw basah cara puanbee :

2 bungkus kuewtiaw 500g tu

segengam kucai

40 sen tauge

bawang besar 2 biji , bawang putih 5 ulas {bee suka tambah bawang banyak untuk kesihatan , bawang putih untuk kuatkan antibodi}

Cili blend dalam 3 sudu {tak pedas yer , kalau nk pedas tambah lagi }

telur 3 biji

kicap manis , kicap pekat {agak-agak}

bahan – bahan sampingan ikut suka korang , masuk kerang jadi kuewtiaw kerang , masuk udang jd kuewtiaw udang , fish ball . fish cake juga boleh di tambah , pendek kata ikut suka korang le..

cara-caranya :

sediakan minyak untuk menumis , sedikit saja agak -agak dalam setengah senduk atau setengan cawan teh kecik tu . kot ler ada yang tak pandai agak-agak kan ๐Ÿ™‚

tumis cili blend sehingga masak , masukkan bawang besar , bawang putih tumis bersama-sama cili sehingga naik bau ,
masukkan air 3 cawan ,
masukkan bahan-bahan mentah , ayam , daging , udang atau kerang pilihan korang tu ,
masukkan kicap pekat dan kicap manis ,biarkan seketika sehingga masak , jika udang separuh masak jer..
agak air tadi dah tinggal 2 cawan masukkan kuew tiaw , tauge , daun kucai , gaul kan
akhir sekali pecah kan telur satu persatu kacau 2 minit dan hidang kan ..elok di makan panas-panas

wahh bee suka kucai ..wangi je korang ! Opss garam bee tak masukkan dah kicap tu dah cukup masin nya ,

selamat mencuba , dah kenyang leh tidur ..sesi menternak lemak ..heheheh

psstt :

kenangan dulu-dulu masa mula2 kenai kay , pagi2 jam 6 pagi dia dah sampai bawak barang-barang untuk masak kuewtiaw , giler sungguh , bila tanya kenapa awal sangat ? sebab mak nya ajak dia pergi pasar , pastu tak boleh tidur dan teringin nak rasa bee masak.. pertama kali masak kan untuk kay agak mengelabah , then termasin hua hua hua ..biasa masak tak de lak kes masin ๐Ÿ™‚ nasib ler…Siapa suruh kan , waktu tu masin pun dia telan , la nih toksah cakap ler…sendiri faham hahaa….

Show 20 Comments

20 Comments

  1. cik ayin

    ok..fine!

    lapar..huu..nak sket

  2. mrs.yie

    mee tiau ni memang kak mimi suka mkn petang2 tapi suka buat yg kering punya..yg basah kureng suka la ๐Ÿ™‚

  3. taufiq arifin aka topimagine

    wah kuew tiew basah… feveret mak saya tu… kena belajar ni.. leh masakkkan uuntuk emak ๐Ÿ™‚

    • belajar ler masak tuk hari ibu ni…mak mest suka letak udang galah banyak2 baru special ๐Ÿ™‚

  4. ummiross

    haha kata orang klu masin tu cepat kawin, tu lah jodoh bee dengan kay tu kot…

    • kehkeh yer ke kak ? haaa…waktu tu kami tak kapel pun ..biasa2 je dia anak angkat mak..

  5. Chybee

    kuew teow basah mmg la favourite chybee. hehehe

  6. ct mmg tak reti nak msk kuewtiaw ni,rasa ada aje yg tak kena dgn rasanya kalau buat,senang suruh abang beli aje…

    • haa bee reti masak benda yg bee suka sbb tu leh masak kuew tiaw bee suka ..lalalaaa

  7. bEe

    Sedapnyerrrrrrr…………… ๐Ÿ˜‰

  8. aween

    baby tu senantiase je jadik model k.bee ye..hehehe..oh..cinta kueytiow la ni hehehe…k.bee..ce ajar cara nak buat kacang botol gan kerang tu hehehe..baru nk start blaja masak ler saya ni =)

    • kacang botol dgn kerang ? kerabu tu erk..kak bee tk letak resepi ke kelamrin ? nanti kak bee ajarkan itu kerabu nyonya namanya hehee..baru nk belajar ish ish ish..baby je suka melekat dgn kak bee yg lain susah nk snap gambo suka lari2 ..

  9. haa teknik tu kena betul ..pastu tk leh biar lama2 kena makan time panas2..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.