Kek sarang semut bakar sukatan cawan , tanpa perap.

Assalamualaikum , salam pkpd dari selangor. Entah lah korang dah boring tahap apa entah lah. Hari-hari menjalani rutin yang sama , tapi nasib baik tak boring sangat sebab anak PDPR. Kain tak banyak nak di jahit boleh lah kita fokos ke masak - masak. Banyak kali cuba buat kek sarang semut ni. Kukus pun buat , bakar pun buat semua tak jadi kecuali yang satu ni. Korang kali pertama saya buat kek sarang semut ni tangan saya pedih sebab terkena wap air gula. Mana lah tahu semasa…

Daftar perkeso untuk pekerja yang menjalankan pekerjaan sendiri semasa musim pkp secara online

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera kepada semua , apa khabar ? lama tak beraksi saya sebagai ibu yang berdedikasi memang sangat sibuk dengan anak-anak. Dah lama saya nak mendaftar perkeso dan akhirnya saya dapat mendaftar secara online. Ambil kesempatan sementara MCO di jalankan ini banyak pejabat kerajaan boleh berurusan secara online sahaja. Semasa pkp 1.0 saya sempat daftar LHDN untuk company saya secara online. Kelmarin saya tolong kawan daftar ssm sepenuhnya secara online. Sekarang saya daftarkan diri saya sendiri ke sistem PERKESO secara online. Allhamdulillah mudahhhh sikit ya.…

Hari ini 20 mei 2021 – kes covid19 tertinggi dan kes kematian tertinggi di rekodkan

Kes positif harian (6,806) hari ini adalah tertinggi pernah dilaporkan. KKM menjangkakan kes positif harian akan terus meningkat. Aku rasa akan menigkat jugak. Memang susah dah nak turun dengan keadaan orang yang degil yang nak jugak beraya di kampung hari tu. Alahai tak tahu nak kata apa dah. Hari ini sekali lagi kes kematian tertinggi direkodkan iaitu 59 kematian. Tak risau ke ? Aku duduk di selangor ni makin risau , kami dalam keluarga hanya suami je yang kerap keluar kerana bekerja , bekerja pula bidang essential…

Nak staycation sejurus selepas habis PKP , Boleh tak ?

Assalamualaikum , hai hai ..kena kecam tak kalau nak pergi bercuti di masa pandemik covid ni ? Alaa korang pun sama je dengan aku kan , semua dah rasa nak hidup macam dulu balik kan? Aku baca lah facebook hangpa . Masa ni aku dah buat buat sibuk survey dah merata-rata cari port untuk staycation bersama keluarga. Harap lah PKP di tamatkan di selangor ni. Aku dah blur blur dah duduk rumah. Rumah ni tempat aku bekerja jugak. So ada serabut sikit lah memandang mesin-mesin tu semua.…

Vitamin C 1000mg plus zinz 10mg cap watson

Saya demam , pada zaman dunia di landa wabak pandemik Covid 19 yang gejalanya adalah DEMAM , SELESEMA , BATUK DAN LEMAH SENDI SERTA ADA YANG HILANG DERIA BAU. Aku menjadi takut sendiri kenangkan anak-anak seramai 5 orang. Yang paling kecil masih menyusu dan special sikit , umur 3 tahun masih belum pandai bercakap serta kuat tanturm nya. Anak yang 4 lagi pun tak juga kurang hebatnya buat mak kelam kabut dengan sekolah online mereka. Oleh itu aku menjadi agak serabut. Demam tapi tak dapat rehat secukupnya.…

Wanita tanpa rahim (simptom MRKH) yang jarang berlaku

Drama bersiri Rahimah tanpa rahim lakonan Azlee Khairi, Puteri Aishah, Hafidz Roshdi dan Ezzaty Abdullah yang mula ditayangkan pada 21 januari 2021 'diperlekehkan' berikutan judulnya yang dikatakan tidak sesuai. gambar di ambil dari page metro online Jika tidak tahu berkenaan wanita tanpa rahim ini boleh lah mula cari info di google atau youtube , atau tengok video luahan seorang pesakit MRKH di bawah ini. Jadi sebab benda dah kecoh , dan semasa pkp ini boleh lah aku meluangkan masa menonton drama untuk mengurangkan stress aku. https://youtu.be/OvTIHjbdkRk Ada…
COVID-19: Pembukaan sekolah di seluruh negara pada 20 Januari ditangguh – KPM

COVID-19: Pembukaan sekolah di seluruh negara pada 20 Januari ditangguh – KPM

Masaalahnya , aku baru hantar anak ke asrama petang tadi , petang 16/1/2021. Lepas tu apa ? menggelabah tenuk jadinya. Dari Selangor ke Teluk Intan. Sudah lah susah nak kena buat surat rentas negeri bagai. Kerana hantar anak back to back tak singgah mana-mana tak rehat sekejap pun di mana-mana , tayar kereta pancit uiiii .. sebab kejarkan waktu. Covid oh covid. KUALA LUMPUR :Ā Kementerian Pendidikan (KPM) mengumumkan sesi persekolahan secara bersemuka yang dijadualkan bermula 20 Januari di seluruh negara ditangguhkan berikutan keadaan semasa jangkitan COVID-19. Menurut…
Cara cancel booking hotel di Agoda.com

Cara cancel booking hotel di Agoda.com

Sedihhhhhh .. maklum lah aku ni dah lama tak berjalan , lama gila. Sebelum pandemik covid lagi. Kemudian kena PKP , PKPP , PKPB , PKPK pun kena. Selepas berbincang dengan suami. Kami merancang hendak tidur di The Orient Star Resort Lumut semalam dan menikmati bau udara pantai sehari , kemudian hantar anak ke Teluk Intan. Dari Lumut ke Teluk Intan lebih kurang sejam saja. Kalau dari Selangor ke Teluk Intan memakan masa hampir 3 jam. Sebelum ini kami tumpang tidur di rumah adik. Tapi di sebabkan…
Renew ssm online dengan hanya RM70 setahun

Renew ssm online dengan hanya RM70 setahun

Terkejut saya tengok ada website yang menawarkan renew ssm secara online dengan harga RM140 beberapa hari lepas. SSM atau sijil pengesahan perniagaan yang di keluarkan oleh SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA itu berharga RM60 sahaja jika pergi kaunter. Dan RM70 jika renew di website sah mereka. Yang lain sah atau tidak saya tak tahu. Jika nak renew ssm dengan harga cuma RM70 boleh lah ke sini https://ezbiz.ssm.com.my/ perhatikan betul-betul url nya. Kerana ada URL yang seakan sama. SSM saya telah terlewat sebulan. Sebulan RM10. Jangan bagi lewat lama-lama lah,…
i-Sinar pengeluaran kwsp akaun 1

i-Sinar pengeluaran kwsp akaun 1

SYARAT PERMOHONAN i-SINAR KWSP Permohonan mulai 1 disember 2020Permohonan HANYA boleh di buat secara online , melalui telefon atau komputer peribadi ahli. Berumur 55 tahun dan ke bawahAhli atau pencarum yang diberhentikan kerja atau ditangguh bayaran gajiAHLI AKTIF KWSP : MEMPUNYAI SEKURANG KURANGNYA 1 CARUMAN MULAI MAC2019 SEHINGGA FEBUARI 2020.Tiada caruman dalam tempoh 2 bulan semasa permohonan Awak semua faham tak ? kalau sebelum mac 2019 tidak berkerja bermaksud akaun kita memang tak aktif pun , so tak layak lah. Tapi saya nak cuba jugak lah mohon.…