DIY : Tempat gantung peralatan menjahit , gunting dan hiasan dengan bajet sangat minima .

 
Assalamualaikum dan hai , apa khabar ? harap semua sihat lah kan .. selain sihat kita juga hidup tenang walaupun sesibuk mana pun. Sejak dah pindah rumah ni mood mendekorasi dan menatarias rumah menjadi-jadi. Sampai tahap guna drill berat tu sendiri , sebelum ni tunggu encik suami buatkan. Sekarang tak tunggu dah. Semangat berkobar kobar selepas tengok mat saleh buat sendiri.
Nak tau cara buat sendiri (DIY) tempat gantung kunci  atau gantung gunting  atau boleh juga di gantung peralatan lain termsuk lah pasu bunga kecil-kecil seperti gambar di bawah ?
Caranya senang sangat. Murah pun ye. Peralatan yang di perlukan semua ada di kedai hardware. Pergi je lah minta nanti dioranag akan tunjuk. Saya sumpah. Nama kayu pun tak tahu.

Peralatan yang di perlukan adalah seperti di dalam gambar di bawah.

Read moreDIY : Tempat gantung peralatan menjahit , gunting dan hiasan dengan bajet sangat minima .

Buffet Ramadhan Casa Ombak Lagi

Masih belum terlambat kalau korang nak cuba berbuka puasa di Casa Ombak. Rugi lah sapa tak cuba , setahun hanya sekali gitu. Tahun ini muka saya lagi ke CASA OMBAK tu. Tiap-tiap tahun mesti pergi. Tapi tak ada gambar dengan ownernya Kak Akma la pulak. Tahun ni sama dengan tahun lepas. Tak sempat bergambar banyak banyak dan tak sempat makan puas puas. Harap tahun depan boleh makan banyak lah ye. Tapi sempat makan sepinggan Kambing bakar, kuew tiaw , kuih muih dan juga jeruk buah buahan. Saya orang paling lama tunggu disitu kot. Tapi banyak benda tak sempat makan. Bahagian nasi tak makan langsung. Ruginya … sebab lauk banyak sangat. Semua nampak sedap. Red mummy kata ada teh sedap. Adoi terliiurrrrrr ..  Tapi tak kisah lah.. memang dari awal plan nak kambing .. Kambing bakar dia sedap .. kuah pun sedap .. korang kena try lah. Bagi saya semua sedap .. casa ombak

Hai kak hanny , curi gambar satu ekkk … hehehe ..

Suasana berbuka di casa ombak , amat meriah dengan makanan. Banyak makanan di sediakan. Amat berbaloi .. jika sesiapa suka makan tu eloklah kesini. Janji puas hati. Pentas ni hiasa je , gambar sebelum anak anak naik buat persembahan.

casa omabk 7

Cantik sangat dekorasi dia. Kalau lah sesiapa yang rasa nak buat jamuan keluarga ke , korporat ke terus booking di sini. Tak payah susah-susah nak sediakan semua. Info saya sertakan di bawah nanti ye.

Read moreBuffet Ramadhan Casa Ombak Lagi

Giveaway – Menang Gold Coin 0.5g akan tamat

gcAssalamualaikum dan hai. Wahhh pejam celik dah pun sampai 30 / 5 / 2016. Iaitu tarikh tamat giveaway menang gold coin 0.5gram keluaran powergold. Rugi betui sapa tak sama sertai. Sebab ? sebab tak ramai pun sertai giveaway ini. Maka semua yang telah join akan di masukkan nama ke random.org dan seterusnya saya akan pilih pemenang dari situ. Atauuuu saya minta anak saya cabut undi sahaja. Amacam ? Apa pun saya ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada 6 blogger yang menyertai giveaway ini. Semoga kalian murah rezeki dan kalah menang adat pertandingan kan. Yang menang tu tahniah. Dan yang kalah mungkin boleh cuba lagi. Saya akan cabut nama pemenang nya esok malam. Dan terus akan di umumkan di blog. Terima kasih daun keladi di ucapkan kepada :

Read moreGiveaway – Menang Gold Coin 0.5g akan tamat

Giveaway – Menang Gold Coin 0.5g dari blog puanbee.com

Assalamualaikum dan hai. Siapa nak menang GOLD COIN 0.5g dari blog puanbee.com boleh lah teruskan membaca. Maaf jika terpanjang buat intro sebab puanbee memang suka tulis panjang-panjang. Saya dah lama pasang niat nak buat giveaway di blog ini. Tapi asyik kelaut ja. Sekarang ada mood rajin sikit. Jadi mari lah tengok syarat-syarat untuk menyertai giveaway kecil ini.

Read moreGiveaway – Menang Gold Coin 0.5g dari blog puanbee.com

Tutorial mendaftar iklan ADSense bagi blog wordpress

Assalamualaikum dan hai , tutorial mendaftar iklan ADSense bagi pengguna blog wordpress ini di minta oleh seorang rakan blogger iaitu ciktom. Saya sebenarnya agak malu nak berkongsi , ye lah blog saya tidaklah hebat mana , tapi allhamdulillah dengan tidak menghadiri mana-mana event atau menerima banyak iklan dari adsvertiser Malaysia ni , blog saya masih mampu menjana duit. Duit ini lah yang akan di gunakan untuk membayar kos hosting dan domain serta bil internet saya. Jadi lah tu. Hobi menulis di masa lapang masih boleh di teruskan tanpa perlu modal dari poket suami. Saya surirumah tetapi bukan jenis suka meminta minta dengan suami. Saya seorang yang .. jika saya mahu saya akan dapatkan sendiri. Sebab tu lah saya buat bisnes emas kerana saya nak simpan emas sendiri. Termelalut pula.

adsense

Allhamdulillah , bulan ni merasa lagi cashout ADSense , harap berkekalan lah hendaknya dengan ADSense ni. Seperti yang semua blogger dah tahu , ADSense membayar blogger dengan matawang USD . Jadi agak lumayan lah juga.. Ciktom meminta saya buat tutorial bagaimana saya memohon ADSense dengan menggunakan blog wordpress berbahasa melayu. Sebenarnya saya pun ingat-ingat lupa. Saya mohon dulu diam-diam semasa ramai blogger mula memohon setelah ADSense menerima blog bahasa melayu. Malu lah nak kecoh – kecoh takut tak lulus.

Kemudian setelah membuat pemohonan kali pertama , ADSense reject blog saya. Atas nasihat blogger kak yanmie , beliau meminta saya buang semua banner iklan lain dan mula memakai theme blog yang simple , kemudian cuba mohon lagi kali ke dua. Mana tahu ADSense telah menerima pemohonan saya.

Cara mendaftar 

Read moreTutorial mendaftar iklan ADSense bagi blog wordpress

Comment Luv – Elakkan komen masuk ke kotak SPAM

Assalamualaikum dan Hai , Apa khabar semua ? Allhamdulillah sejak akhir-akhir ni saya rajin buka blog dan menulis , membaca dan membuat lawatan ke blog rakan blogger lain. Cuma ada yang saya tinggalkan komen ada yang tidak. Bukan tak nak komen , mungkin saya waktu tu blur sedikit jadi tiada kata yang sesuai saya boleh tinggalkan. Sekarang ni saya cuma nak kongsi kan sedikit info berkenaan comment luv. Dah ramai yang tahu sebenarnya .. tapi nak kongsi juga mana tahu ada blogger yang baru dan belum tahu. Jika anda berminat untuk tinggalkan komen di sini.

Tolong jangan letak link blog di bahagian kotak komen , kerana saya dah setting jika terdapat link di dalam kotak komen , komen tersebut akan terus ke kotak SPAM. Sehari ada lebih kurang 5000 ++ spam komen dengan link dari negara luar , termasuk Indonesia , US , India dan lain lain negara. Saya tak mampu nak semak satu-satu jadi saya terus tekan ” empty spam ” untuk delete semua komen tersebut. Akhir-akhir ni banyak betul SPAM. Jadi untuk kurangkan saya elakkan dengan cara begitu. Jika letak link di dalam kotak komen sistem keselamatan wordpress akan mentakrifkan anda sebagai seorang spammer secara automatik.

Jika anda komen hanya ikut cara biasa :

1. ” sila klik tajuk yang dsediakan .. atau klik “Comments “

2. Masukkan nickname kesukaan anda , email anda dan url blog dengan betul (jika tak ada , biarkan kosong ) ,

Kelebihan tempat komen dengan comment luv ini.
  • nickname kesukaan anda = dapat mempromosi produk atau blog anda contoh : blog premium beatiful , blog pemborong kain pukal ( nick name tidak terikat dengan nickname profile seperti yang disediakan oleh google )
  • email anda = dengan memasukkan email anda , membolehkan sistem thread komen wordpress menghantar email kepada anda ketika komen anda di balas oleh admin blog atau sesiapa sahaja.
  • url blog dengan betul = Memberi backlink secara terus untuk meningkatkan PR blog dan ALEXA anda.

LAKUKAN

  • Daftar blog anda di commenluv.com
  • Klik icon comenluv di bahagian bawah kotak komen dan anda boleh pilih 10 artikle paling terbaru di post untuk di paparkan , sekiranya anda ahli berdaftar commentluv , klik icon lov dan akan naik maklumat blog anda .
  • sekiranya tidak berdaftar di commentluv hanya post terbaru saja di paparkan tanpa boleh memilih mana-mana artikle untuk di paparkan.

Saya baru je aktifkan semula plugin comment luv , sebelum ni tak ada. Sebelum ni blog meragam .. sekarang dah okay nampaknya selepas menukar hosting blog ke serverfreak. Traffic blog pun dah kembali pulih dan tersenarai di dalam ranking alexa semula.

Contoh comment luv di bawah :

Hanya tick kan pada kotak kecil sebelah banner comment luv dan akan naik senarai artikle blog anda. Boleh pilih salah satu untuk di kongsikan sesuai dengan artikel saya. Contoh gambar ke dua.

Read moreComment Luv – Elakkan komen masuk ke kotak SPAM