TOP 12 Ranking Blog Malaysia 2012 ( Mengikut Alexa)

Salam dari kejauhan , dah agak lama tak tengok ranking blog malaysia mengikut carta alexa sejak rakan blogger kita sorang tu sibuk saja.. oleh kerana itu .. saya buat lah satu entri nak tengok blog mana yang masih kekal dalam carta alexa dan tidak kekal. Kali terakhir saya buat senarai ranking mengikut alexa ni pada tarikh 4/7/2011 – sekarang ni 23/7/2012 dah setahun kan ? Nak tengok entri lalu ? boleh tengok di entri bertajuk :

Top Blog Melayu Mengikut Carta Alexa – Top Alexa Malaysia

  1. http://denaihati.com/ – PR4 ( Alexa 124 -20,780 )
  2. http://www.borakkosong.com/ – PR3 ( Alexa 243 -45,057 )
  3. http://www.ciktom.com/ – PR3 ( Alexa 296 – 69,326 )
  4. http://jebengotai.com/ – PR2  ( Alexa 298 – 52,647 )
  5. http://www.eyriqazz.com/ -PR3 (Alexa 322 – 78,373 )
  6. http://puanbee.com/ – PR2 – ( Alexa 374 -51,957 )
  7. http://www.broframestone.com/ -PR3 ( Alexa 402 – 66,228 )
  8. http://www.kujie2.com/ -PR3 ( Alexa 465 – 78,934  )
  9. http://ariffshah.com/ – PR4 ( Alexa 475 – 54,948 )
  10. http://earncent.com/ – PR1  (Alexa 475 – 69,414 )
  11. http://wanwidget.com/ -PR2 ( Alexa 474 – 69 ,159 )
  12. http://www.lyssasecret.com/ – PR2 ( Alexa 484 – 83,242 )

Setahun macam-macam dah terjadi. Ada yang tak kisah sangat pun dengan ranking bagai ni , tapi benda ni lah yang membuatkan kita sentiasa bersemangat untuk terus berblogging. Saya pilih blog yang betul-betul personal dan tak ada niche tertentu , kalau blog niche politik dan hiburan , toksah cakap lah .. memang cepat je tersenarai dalam ranking alexa ni.

Apa itu alexa ?

Alexa is the leading provider of free, global web metrics. Search Alexa to discover the most successful sites on the web by keyword, category, or country. Use our analytics for competitive analysis, benchmarking, market research, or business development.

Apa target untuk alexa korang ?

p/s : nak copy paste di benarkan dengan backlinks :)

70 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *